VEX 123 - Sbírka výukových materiálů pro 4.-9. ročník ZŠ

Pro začínající školní rok je vám nově k dispozici sbírka výukových materiálů pro robotiku s VEX 123. Autorem je Mgr. Milan Šatra. Sbírku si můžete zdarma stáhnout zde z portálu VeŠkole.  

 

Tato sbírka výukových materiálů vznikla v průběhu prvního roku realizace výuky informatiky podle revidovaného RVP během školního roku 2021/22 na Základní škole Aš, Kamenná 152, okres Cheb.

Jedná se o ucelený komplet příprav na výuku povinného předmětu Informatika ve 4.-9. ročníku. Příklady jsou záměrně voleny tak, aby zpravidla navazovaly na učivo vzdělávací oblasti Algoritmizace a programování (Scratch pro 1. a 2. stupeň). Žáci si na jednoduché robotické učební pomůcce ukazují a ověřují algoritmické postupy z učiva Scratch. Programováním robota VEX 123 se žáci seznámí s možnostmi programování „věcí“, které obsahují podobná technická zařízení (např. robotický vysavač).

Slova autora:

VEX 123 je dle mého názoru skvěle využitelná programovatelná učební pomůcka pro výuku na 1. i 2. stupni ZŠ. Věřím a na základě spolupráce s Mgr. Klárou Tesařovou z Gymnázia a Obchodní akademie v Mariánských Lázních si dokonce troufám konstatovat, že je výzvou i pro studenty víceletých gymnázií.


Sbírka, kterou máte tímto k dispozici, není žádný oficiální učební materiál. Jedná se o výtvor nadšeného učitele informatiky, který se rozhodl své nápady sdílet se svými kolegyněmi a kolegy tak, aby jim usnadnil vstup do výuky informatiky dle revize z roku 2021. Jako takový budu mít radost, pokud se můj výtvor mezi vyučujícími rozšíří a bude plnit svou hlavní funkci – sborník nápadů pro nadšené uživatele VEXíků.


Rád bych ale také získal nějakou zpětnou odezvu, jak jsou mé nápady využívané. Budu vděčný za jakékoliv pochvalné i kritické připomínky, sbírka určitě není uzavřený produkt a může se v čase dále rozvíjet. Stejně tak by bylo velmi pozitivní, kdybyste někdo z vás byl schopen a ochoten se podělit o své nápady a pracovní materiály k využívání VEXíků. Jakékoliv vaše reakce směřujte prosím laskavě na mou školní e-mailovou adresu ict@zskamenna.cz. Potěší mne i samotné oznámení z vaší strany, že jste sbírku začali používat, s radostí budu sledovat, jak se mé nápady a „nákaza“ VEXíkem šíří napříč Českem (případně i Slovenskem).

Přeji všem hodně zábavy a zdaru při zařazování prvků robotiky VEX 123 do výuky informatiky.
© Mgr. Milan Šatra, ZŠ Aš, Kamenná 152, 2022

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů