Deeply jako AI nástroj pro generování obrázků do výuky

Deeply umožňuje využití umělé inteligence při generování obrázků, se kterými může učitel pracovat téměř ve všech vyučovacích předmětech. Učitel si tak snadno do výuky cizího jazyka může vygenerovat komiksy, koláže a obrázky pro nácvik popisu obrázku. To vše je možné během několika málo minut.

Velmi často jsme ve výuce bojovali s tím, že nám chybí vhodné obrázky pro nácvik popisu obrázku, kterému se v hodinách cizího jazyka věnujeme nejen v rámci přípravy na ústní maturitní zkoušku. ChatGPT, se kterým při využívání umělé inteligence ve výuce pracujeme, nám toto neumožnil, proto jsme hledali jinou alternativu a vyzkoušeli si Deeply.

V tomto článku se zaměříme na ukázku tvorby několika obrázků. Po registraci do nástroje se uživatelům zobrazí hlavní panel s výběrem několika možností. Pro tvorbu obrázků je potřeba zvolit sekci „Grafika“.

 

V této sekci si lze zvolit ze 4 dostupných kategorií pro generování obrázku. Vpravo stačí zadat požadovaný prompt, tedy popis toho, jak má obrázek vypadat. Uživatel si následně zvolí poměr stran, zda chce, aby byl výsledný produkt orientovaný na výšku nebo na šířku apod. Poslední nezbytnou informací před samotným zahájením generování je to uvedení počtu výsledných obrázků. Nástroj umožňuje vygenerovat 1–4 obrázky. Při samotném generování jsme nikdy nečekali déle než 1 minutu.

Zadání promptu může být opravdu stručné, zde se podívejte na výsledek generování.

 

Podobně lze postupovat i při tvorbě komiksů nebo koláží k památkám ve vybraných městech. Učitel tak během krátké doby získá celou řadu materiálů, které lze použít ve výuce v případě výuky cizího jazyka nejen pro nácvik ústního či písemného projevu.

 

Komiksy mohou být využity například pro nácvik kreativního psaní.

 

 

Nástroj je bohužel zpoplatněný. Nejlevnější variantou je balíček za 790 CZK za měsíc při roční platbě (jinak za 890 CZK měsíčně). V rámci tohoto balíčku je možné vygenerovat až 66 normostran textu za měsíc. Zároveň je možné přizvat do týmu až 3 další členy, kteří sdílí stejný měsíční limit počtu znaků (kreditů), které nám využíváme ke generování výsledných produktů. Počty kreditů se odečítají i u generování obrázků v závislosti na zadaných požadavcích. Tyto kredity si však může uživatel dokoupit, pokud by je během jednoho měsíce všechny vyčerpal.

Jedná se o českou aplikaci, takže zde nedochází k jazykové bariéře a může s ní pracovat vyučující jakéhokoliv předmětu. Pokud si nejste jisti, zda vám bude nástroj vyhovovat, je možné si ho na 5 dní vyzkoušet zdarma a nechat si vygenerovat dostatečné množství materiálů, které si můžete ve výuce následně vyzkoušet a pak se teprve rozhodnout, zda chcete s nástrojem v budoucnu pracovat pravidelně.

Nástroj není však primárně určen pro vzdělávání, ale zaměřuje se výhradně na generování marketingových a prodejních textů, například příspěvků na sociální sítě.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů