Novinky z BETTu 2024

Jestliže hlavními lákadly loňského ročníku známého londýnského veletrhu byla umělá inteligence a virtuální realita a objevily se také e-sporty, můžeme konstatovat, že letošní ročník tyto trendy jednoznačně potvrdil. U prvních dvou zmiňovaných oblastí se to dalo očekávat, ale nárůst zájmu o kategorii e-sporty mnohé překvapil.

Loňský článek o trendech si můžete připomenout zde, podívejme se letos tedy na téma e-sportů a pak se budeme věnovat zajímavým novinkám jednotlivých výrobců.

E-sporty

Velmi často se setkáváme s mýlkou, kdy se na e-sport pohlíží jako na "hraní her" bez jakékoliv přidané hodnoty. E-sports není gaming. Je to způsob, jak zapojit děti prostřednictvím něčeho, co je baví. Dát jim možnost vyniknout v tom, v čem jsou dobří - a zároveň u nich rozvíjet klíčové kompetence: Kreativitu, Kritické myšlení, Kooperaci, Komunikaci. 

Například týmové hry naučí mladé lidi spolu spolupracovat, vymýšlet komplexní strategie a disciplinovaně trénovat, aniž by na aktivitu jako takovou měla vliv jejich fyzická zdatnost. Díky tomu, že jsou často počítačové hry mnohem složitější než jiný fyzický sport, tak i strategické plánování vyžaduje více analýzy a týmových porad.

Na BETTu měly e-sporty svou vlastní prezentační arénu s přednáškami od rána do večera. Mimo jiné zde zaznělo:

  • E-sports je soutěžení člověka proti člověku prostřednictvím počítače
  • V týmu je více rolí - ne jen samotní hráči - někdo tým vede, plánuje strategii, stará se o sponzory, o sociální sítě, točí videa, fotí...
  • E-sports mohou sloužit jako příprava na povolání

Co si o tom myslíte?

     

 

A teď k těm slibovaným produktovým zajímavostem.

VEX Robotics

Stánek VEX dominoval robotické sekci. Představil dvě novinky: VEX IQ Pneumatic kit a VEX Workcell CTE. VEX IQ Pneumatic kit jsou vzduchové písty, které přichází nyní i do IQ. Dostupné by měly být už během jara. VEX Workcell CTE je nová verze robotické linky. Nejedná se o robotickou ruku, ale o zmenšenou výrobní linku s dopravníkem, skladem, barevnou signalizací stavu. Navíc lze více sad propojit a simulovat složitější výrobní procesy na úrovni principů. Celý Workcell CTE se vejde na dvě standardní dlaždice herního pole, klouby vypadají pevnější, než tomu bylo u první verze, a tedy pohyby budou přesnější. A zde je možná menší velikost výhodou, krásně se vejde běžnou školní lavici i s ovládacím PC.

 

 

ClassVR

Jsme rádi, ze široké škály VR brýlí jsme zvolili toho správného partnera, který se specializuje právě na řešení pro školy. Stánek ClassVR byl celou dobu v obležení. Soustředí se totiž na obsah. Stále přidávají další a další aktivity do Avantis World. Právě obsah a platforma je činí pro školy jedinečnými. Potvrzuje to i fakt, že ClassVR vyhrál BETT 2024 International Digital Resource Award! A my jsme si z Londýna od ClassVR hrdě odvezli ocenění Platinum Partner

 Tento obrázek nemá žádný alternativní popisek platinum-partner-classvr_1

PASCO

I v oblasti STEM a měřicích čidel spolupracujeme se silným hráčem. Nové "PASCO Structures", stavební a mechanické konstrukce, které dobře propojují čidla s programováním, nám přijdou hodně zajímavé. Pracujete-li už ve fyzice s Pascem, tímto rozšířením krásně propojíte fyziku-informatiku-digitální kompetence.

  

Interaktivita

Nebojte, v záplavě futuristických novinek nezapomínáme ani na naši klasiku - interaktivitu. Už vloni mnoho učitelů zaujala interaktivní podlaha Active Floor, letos opět se u ní zastavovali. Pohyb dětí a wellbeing začíná být pro školy tématem, navíc je to přínosné např. i pro žáky s ADHD. My jsme ji už v uplynulém roce testovali na ZŠ Velvary - tak místo fotek z výstavního stánku se raději podívejte se na video, kde paní učitelka krásně shrnuje zkušenosti z praktického používání:

A to nejlepší nakonec: SMART Technologies. Máte pravdu, není to žádná převratná novinka, ale pro školy je mnohdy lepší postupná evoluce než neustálé revoluce... ;-) V množství nejrůznějších displejů, které se na stánkách objevovaly, je nutno zdůraznit, že jako jeden z mála výrobců ukazoval interaktivní řešení, nejen hardware. Právě kombinace HW+SW+obsah a metodika je tím, co pomáhá učiteli posouvat výuku a má dlouhodobý přínos a smysl.  

SMART Lumio, jakožto moderní interaktivní prostředí učitele, dává učiteli možnosti práce jak s celou třídou, tak skupinově i individuálně, aniž by se musel on i žáci neustále přepínat mezi různými programy, aplikacemi, webovými stránkami.

Samozřejmě na stánku představovali nejnovější modely všech tří řad interaktivních displejů. Vylepšené verze SMART Board MXcenově nejdostupnější řady SMART Board GX, ale především novou řadu SMART Board RX, pokračovatele nynější "šestitisícovky". Poskytuje maximální uživatelský komfort a můžete se těšit třeba na rozpoznávání razítek a úplně nové vícebarevné pero s přepínáním barev tlačítkem (prostě jako oblíbená vícebarevná propiska ;-).

Navíc modely MX i RX už budou mít certifikaci Google, čímž se otevře možnost všech aplikací Google Play, tedy i plnohodnotné MS Office, Google Classroom, přihlašování do nich atd.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů