Nearpod a jeho využití ve výuce

Chcete během výuky pracovat s jednou prezentací a nepřepínat ji ani ve chvíli, když chcete s žáky hrát kvíz nebo je zapojit do skupinové práce. Každý slide ve vaší prezentaci tak může pomoci tomu, aby byla výuka realizována různorodě, případně může přinášet do výuky jinou aktivitu nebo úkol.

V tomto případě vyzkoušejte nástroj Nearpod. S žáky budete svoji prezentaci včetně aktivit snadno sdílet prostřednictvím kódu, případně v MS Teams či Google Classroom.

Nástroj je velmi podobný například Mentimeteru. V Nearpodu lze vytvářet interaktivní prezentace s nejrůznějšími aktivitami, do kterých se mohou zapojit žáci během výuky prostřednictvím počítače, tabletu nebo mobilního telefonu. Interaktivní prvky v tomto nástroji umožňují do prezentace přidávat videa, odkazy na další online zdroje, vkládat 3D objekty, mapy, prvky virtuální reality, pdf dokumenty a mnoho dalšího. Učitel tak může využít prezentaci jako podklad, který nebude muset v rámci hodiny nikdy přepínat, například při spouštění videí, testování, skupinové práci nebo získávání zpětné vazby.  

 

V rámci kvízů a her lze vybírat v nástroji z několika aktivit:  

  •  „kvíz“ (výběr správné odpovědi), 
  • „namaluj to“ (nakreslení odpovědi, vložení textu či obrázku), 
  •  „doplň do mezer“ (doplnění správné odpovědi na vynechané místo),  
  • „test paměti“ (pexeso, lze spojovat text nebo obrázky, na výběr je z 6, 8 nebo 12 dvojic),  
  •  „čas stoupat“ (soutěžní kvíz, kdo odpoví správně, posouvá se směrem k vrcholu hory), 
  • „spojování dvojic“ (hledání párů, například spojování textu a obrázku, jedná se o tzv. flashcards). 

 

Mezi další funkce, které lze vkládat do prezentace, patří skupinové a diskuzní aktivity. Zde lze pracovat s kolaborativní nástěnkou (více o kolaborativních nástěnkách jsme psali v tomto článku). Pokud pracují žáci s aplikací ve webovém prohlížeči, mohou natáčet a vkládat do prezentace i krátká videa.  V rámci anket lze hlasovat pomocí výběru z odpovědí,  případně zapisovat otevřené odpovědi nebo vložit až desetiminutovou audio odpověď. 

 

 

 

Registrovat se do nástroje lze snadno pomocí Google účtu nebo například Office 365. K dispozici je již celá řada šablon, dokonce i hotových lekcí v online knihovně. Prezentaci lze sdílet s žáky nejen prostřednictvím kódu, ale i odkazu, případně ji lze odeslat do Google Classroom či MS Teams. Žáci mohou s prezentací pracovat i sami, například na základě principu převrácené třídy (blendedlearning), kdy si prezentaci projdou doma a splní některé úkoly. Toto podporuje i formu výuky, kdy žák pracuje vlastním tempem. Práce s nástrojem je intuitivní, přesto je k dispozici online celá řada návodů. Práci žáků lze snadno monitorovat i díky dostupným statistikám. 

 

V bezplatné verzi („silver“) má učitel k dispozici úložiště v rozsahu 100 MB, základní funkce a může v rámci lekce zapojit až 40 studentů. Ostatní již zpoplatněné verze mají k dispozici větší úložiště a je možné zapojit i více žáků. Například ve verzi „gold“ je uživateli k dispozici 1 GB na úložišti a do aktivit se v rámci lekce může zapojit až 75 žáků. Ve verzi „platinum“ je k dispozici 5 GB úložiště a do lekce se může zapojit až 90 žáků. 

 

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů