Chat GPT jako pomocník učitele - Vytvoř mi test

Často u aplikacích podobných Chat GPT řešíme výhradně to, jak zjednoduší výuku žáků, jak za ně bude pracovat apod. Proč se ale nepodívat na nástroj jako na pomocníka pro učitele?

V tomto článku se podíváme na jednoduchou aktivitu, kterou jako učitelé můžeme ve výuce cizího jazyka využít, případně se jimi inspirovat. Samozřejmě je nutné brát nástroj spíše jako zdroj inspirace, nechceme v žádném případě nabízet nástroj Chat GPT jako něco, co za nás udělá veškeré přípravy na výuku, ale jako nástroj, kterým nám učitelům ušetří čas při přípravách, případně nás může inspirovat.

 

Aktivita 1: Vytvoř mi test

Blíží se konec školního roku, dochází nám energie a inspirace, nevíme jak vytvořit test, chceme si inspirovat něčím nebo někým jiným, využijeme Chat GPT.

Pro ukázku jsme využili část textu z online cestovatelského blogu, který se zaměřuje na pamětihodnosti v New Yorku. Rozhodli jsme se s textem libovolnou formou pracovat ve výuce. Následně chceme ověřit to, co si žáci zapamatovali. Vybrané pasáže jsme se stručným zadáním zkopírovali do Chat GPT s tímto výsledkem:

Celá práce byla hotová za necelé 2 minuty. Zároveň nám nástroj může vytvořit libovolné varianty testových otázek, ze kterých můžeme pouze následně vybírat. Do nástroje lze například překopírovat handout k tématu, který jsme pro žáky vytvořili, případně naši powerpointovou prezentaci. Můžeme tak posílit objektivitu a naši nestrannost při tvorbě textu. Otázky nám opět náhodně může vybrat nástroj Chat GPT.

 

Odkaz na další aktivitu - Oprav text nebo vygeneruj text

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů