Žáci s roboty VEX ovládli Letňany

Závěr školního roku patřil v areálu PVA v pražských Letňanech celorepublikovému finále robotické soutěže VEX IQ Challenge. V úterý 25. 6. 2019 se zde utkala třicítka týmů základních škol. 

Celkovým vítězem se stal tým Duffs ze ZŠ Lidická v Hrádku nad Nisou. V dílčích kategoriích dále zabodovali SVČ Sušice, ZŠ a MŠ Prosetín, ZŠ Grünwaldova z Českých Budějovic, ZŠ Nám. Míru v Novém Boru či ZŠ K. H. Máchy, Doksy.

Jednalo se již o druhý ročník této robotické soutěže, přičemž jeden z loňských vítězných týmů triumfoval následně ve Finsku na evropské VEX IQ Challenge Open. Doufejme, že i letošním vítězům se bude ve světě dařit. Soutěž organizuje společnost AV MEDIA a partnery jsou firmy ABB, AZ Elektro, Centrum robotiky Plzeň, DIVR labs, Kuka a Schunk, záštitu nad akcí převzala DigiKoalice.

Celkový vítěz Duffs ze ZŠ Lidická v Hrádku nad Nisou si zajistil prvenství 228,2 body díky vítězství ve skupinové soutěži a výbornému třetímu místu v individuální soutěži (na první místo i v této výzvě jim chyběly pouhé dva body!). V kategorii skupinové výzvy starších žáků zvítězil spolu s DoxVexTeam ze ZŠ K. H. Máchy, Doksy. Výherci skupinové výzvy v kategorii mladších žáků jsou týmy Grünwalďáci a Vex masters ze ZŠ Grünwaldova z Českých Budějovic, Robot TV ze ZŠ Nám. Míru v Novém Boru a Robo Boys ze SVČ Sušice. Vítězem výzvy dovedností robota v kategorii mladších žáků se stal tým RoboBoys ze SVČ Sušice, v kategorii starších žáků zvítězil tým Funrobot ze ZŠ a MŠ Prosetín. Speciální cenu poroty obdržel tým PeaceBot ze ZŠ pro žáky s poruchami zraku v Praze. 

Někteří účastníci už čerpali z loňských zkušeností, pro mnohé z dětí i učitelů to ale byla premiéra, o to větší úspěch se jedná. Díky podpoře z EU projektů si totiž školy i DDM či SVČ zřizují tzv. Kluby robotiky. Je to i reakce na velký zájem dětí a poptávku rodičů po kroužcích podporující technické a informatické dovednosti. Výuka s roboty pomáhá žákům rozvíjet jak kompetence digitální, tak další klíčové kompetence: logiku, kreativitu, kritické myšlení, komunikaci a kooperaci. Tedy kompetence, které jsou a budou budoucími zaměstnavateli žáků velmi žádané.

 

„Potvrdilo se, že žáci se robotiky nebojí – a když jsou správně zapojení, mohou si věci sami vyzkoušet, jejich motivace, navíc podpořená soutěží, je obrovská. Jsou pak schopni vyvinout velké úsilí a aktivně se vzdělávají a rozvíjí i ve svém volném čase. A platí to pro všechny věkové kategorie bez výjimky: u nás není moc zvykem začínat s kódováním a robotikou už ve školce, ale jak potvrdili letošní soutěžící, určitě má velký význam zařadit ji už na prvním stupni, přes druhý stupeň a potom na střední škole,“ shrnuje zkušenosti Ing. Ivana Melíšková, konzultant pro vzdělání ze společnosti AV MEDIA. „Samozřejmě klíčové je najít učitele, který kroužek na škole povede. Někteří se zpočátku obávali, že nejsou dostatečně zkušenými programátory – ale i díky školení a inspirativním workshopům brzy zjistili, že o tom robotika dnes není. Naštěstí v rámci nastupujících EU Šablon II je opět pamatováno na rozvoj učitelů v polytechnickém vzdělávání, což jistě pomůže v tomto úspěšně nastartovaném trendu robotických klubů a kroužků dál pokračovat,“ dodává.

Soutěž probíhající ve školním roce 2018/2019 měla opět podtitul Ringmaster - úkolem týmů bylo navrhnout, postavit a naprogramovat robota ze stavebnice VEX IQ Super Kit tak, aby sbíral, přesouval a umisťoval prstence do různých cílových prostorů hracího pole. Soutěž je rozdělena do dvou částí: Skupinová výzva pro dva týmy, tj. dva roboty, kdy spolu musí spolupracovat a získat společně co nejvíce bodů. Výzva dovedností robota je určena pro jeden tým, který v prvním kole robota ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaného robota. Vedle věcných cen získal nejlepší týmy příspěvek na účast na evropské VEX IQ Challenge, která se bude konat v listopadu v Estonsku.

V dalších ročnících již předpokládáme zapojení více škol a organizaci regionálních kol před republikovým finále, které proběhne 23. 6. 2020. Rovněž by se v příštím roce měla uskutečnit obdobná soutěž pro střední školy – VEX EDR Competition.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů