Využití nástroje Canva ve výuce

Relativně často realizujeme se žáky aktivity, které vyžadují následně prezentace jejich činností, je jedno, zda se jedná o referáty, prezentování výsledků skupinové práce či videa. Prezentace v Powerpointu jsou již pro řadu žáků i učitelů okoukané a hledáme možnosti, jak využívat jiné nástroje, mezi ně patří například Canva. Při práci s nástrojem si lze vzít jako pomocníka i umělou inteligenci.

V grafickém nástroji Canva lze vytvářet velmi snadno postery, one pagery, prezentace, videa, infografiky, diplomy, šablony dokumentů, životopisy. K dispozici je již celá řada šablon, které lze snadno upravovat. Jedná se například o šablony kvízů, příspěvků na sociální sítě, prezentace projektů či žákovských portfolií. Canvu lze využít i jako kolaborativní nástěnku či interaktivní prezentaci.

Výhodou práce s Canvou je to, že se na tvorbě a úpravě jednoho projektu může díky sdílení přístupu podílet více členů týmů. Canva také školám nabízí zdarma speciální licenci pro školy. Učitel může žákům v prostředí nástroje vytvářet úkoly nebo šablony a sdílet je s žáky. Canvu lze snadno propojit s jinými nástroji pro výuku, které školy pravidelně využívají, například MS Teams, Google Classroom, Moodle. V Canvě lze pracovat i s umělou inteligencí, která může při tvorbě výstupů autorům asistovat. Toho lze dosáhnout snadno prostřednictvím Canva Asistenta a funkce „Magic Design“.

Jiným alternativním nástrojem může být práce s OrgPadem nebo Prezi. Tyto nástroje jsou však vhodné spíše k prezentacím, nikoliv k různorodější práci jako je například tvorba plakátů. Canvě podobnější je v tomto ohledu nástroj Figma.

Někteří žáci, kteří nástroj neznali, se rozhodli následně nástroj využívat i pro své osobní účely, například při tvorbě příspěvků na Instagram apod., což mělo výrazný motivační aspekt pro to, aby se na práci s nástrojem více soustředili. Nepatřím mezi ty učitelé, kteří běžně vystavují plakáty žáků ve škole, ale právě Canva nám umožnila vytvářet obsahově i designově zajímavé postery s QR kódy, které jsme ve škole začali vystavovat, aby posloužily i jiným žákům, kteří se díky odkazům ukrytých v QR kódech mohou dostat k dalším zajímavým informacím. Jednalo se například o témata, která se týkají trhu práce (nástroje na online generátory životopisů, databáze brigád), výběru vysoké školy apod. Přínosem těchto one pagerů je také to, že šablony dostupné v Canvě vedou nepřímo žáky k tomu, aby byli struční a věcní.

Například v předmětu „Projektové práce“ jsme bojovali s tím, aby žáci dodržovali strukturu portfolia – a právě Canva nám pomohla udržovat jednotný formát digitálního portfolia, které je žákům přístupné odkudkoliv, neztratí ho a mohou ho průběžně aktualizovat po celou dobu své školní docházky u nás ve škole. Canvu jsme také využili, když jsme s žáky vytvářeli jejich vlastní životopisy.

S Canvou pracujeme i ve výuce cizího jazyka, například když si žáci vytvářejí jídelní lístky svých fiktivních restaurací, tvoří pozvánky na oslavy nebo vytváří „tahák“ frází vhodný pro rozhovory při každodenních situacích (rozhovor v hotelu, v obchodě), případně vytvářejí grafiky k reáliím příslušné jazykové oblasti.

Jako učitelé jsme Canvu využili pro přípravu prezentací na dny otevřených dveří, celoškolní kvízy apod.  V závěru si nástroj dovolím zhodnotit sám za sebe. Patřím mezi ty, kteří neradi dlouho bojují s grafikou, přemýšlí o ní, vytvářejí ji nebo upravují. Pro mě je spíše důležitý obsah než vzhled. Právě Canva mi umožňuje snadno pracovat i s grafikou, aniž by to pro mě bylo časově náročné. Postupně se snažím Canvu využívat i jako nástroj pro tvorbu výukových prezentací pro některé témata či workshopy pro učitele.

Nástroj je dostupný v českém jazyce, dostupná je celá řada návodů. V Canvě je k dispozici již vlastní obsáhlá databáze fotografií, případně si lze vkládat vlastní. Vytvořené produkty lze stahovat v celé řadě formátů od jpg, png, přes MP4 videa až po powerpointové prezentace či pdf dokumenty. Canvu lze využít jako zastřešující nástroj pro celou řadu různých aktivit, ke kterým bylo potřeba dříve více nástrojů.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů