Už známe letošní výherce VEX IQ Challenge

Závěr školního roku patřil v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky v pražských Dejvicích celorepublikovému finále robotické soutěže VEX IQ Challenge. Ve čtvrtek 23. 6. 2022 se zde utkaly týmy žáků základních škol. 

Soutěž probíhající ve školním roce 2021/2022 měla podtitul Pitching In. Úkolem týmů bylo navrhnout, postavit a naprogramovat robota ze stavebnice VEX IQ tak, aby dokázal vyklidit míčky ze startovních ohrad, umístit je do cílových branek a na konci zápasu zavěsit robota na jednu z tyčí v herním poli. Soutěž je rozdělena do dvou částí: Týmová spolupráce pro dva týmy, tj. dva roboti, spolu musí spolupracovat a získat společně co nejvíce bodů. Výzva robotických dovedností je určena pro jeden tým, který v prvním kole robota ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaného robota.

 

Výzvu týmové spolupráce ovládly týmy Sromorobots ze ZŠ a MŠ na Šromotově náměstí v Hranicích a Robokidi2 ze ZŠ a ZUŠ Bezdrevská v Českých Budějovicích.

Výzvu robotických dovedností získali s velkou převahou také Sromorobots ze ZŠ a MŠ na Šromotově náměstí v Hranicích …

Cena poroty byla předána týmu Zlí tygři ze ZŠ Šafaříkova z Valašského Meziříčí. Ceny za originální stavbu robota si odnesly týmy Tatranky ze ZŠ Lidická v Hrádku nad Nisou a Skilled Team z Centra robotiky v Plzni.

 

Všem výhercům gratulujeme.

Po skončení soutěže měli všichni účastníci soutěže možnost navštívit prostory Testbed Průmyslu 4.0. Zjednodušeně se jedná o flexibilní výrobní linku pro současnou výrobu různých typů výrobků v řadě variant. Kombinuje různé technologie jako je aditivní výroba, obrábění, robotická manipulace, inteligentní dopravníkové systémy, spolupráce robota s člověkem, automatizované sklady a další. Hlavně děti si tak mohli porovnat jak i ten jejich postavený robot může být najít využití v reálném životě.

Jednalo se již o čtvrtý ročník této robotické soutěže, přičemž loňský ročník se díky celosvětové pandemii konal v prostředí VR.  Soutěž organizuje společnost AV MEDIA SYSTEMS a partnery byli CIIRC, Kuka a Škoda Auto.

 

 A jak bude vypadat výzva na rok 2023? 

VEX IQ Challenge 2023 Slapshot 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů