Testování souborů na přítomnost virů snadno a rychle - Virus total

Potřebujete otestovat soubor rychle na přítomnost malwaru nebo virů? Máte pocit, že Váš antivir se chová divně? Pak je tu tento nástroj právě pro Vás.

Jedná se o velmi zdařilý nástroj pro analýzu podezřelých souborů
a URL adres k odhalení malwaru a virů. Využívá více jak 60 antivirových nástrojů od různých společností, zabývajících se bezpečností zařízení z hlediska přítomnosti malwaru a virů.


Musím něco instalovat?
Ne, lze využít cloudový nástroj přímo na webu. Pokud ale chcete, je možné si nainstalovat apku.

Co mohu skenovat?

  • Jakékoliv soubory přímo z Vašeho zařízení, připojených přenosných pamětí (Flashdisků, externích disků apod.) a sítě – Karta Soubor a klikněte na Choose file – následně vyberte soubor, který chcete otestovat a potvrdíte Otevřít.
  • Přímo z webové stránky, resp. podle URL umístěného souboru – do pole Vyhledat nebo zkontrolovat adresu URL vložte odkaz na soubor umístěný na webu a potvrďte Lupou.
  • Test URL, domény a IP adresy


Musím něco platit?
Ne. Je to úplně zdarma.

Je tento nástroj česky?
Ano. Větší část nástroje je přeložena. Je potřeba jen vybrat vpravo dole u planetky „Czech“.

Je to antivirový program?
Ne. Jedná se jen o skener, ale opravdu rozsáhlý.

Kde tento nástroj najdu?
https://www.virustotal.com/#/home/upload

Jak poznám, že je tam vir?
U vybraného detekčního nástroje (antivirového skeneru) se objeví červený trojúhelník s bílým vykřičníkem a červeným nápisem Malware. Pokud je vše dle vybraného detekčního nástroje v pořádku, objeví se zelený kruh s bílým odškrtnutím a zeleným textem Clean.

Je soubor opravdu čistý a bez virů?
Měl by být. Pokud nevěříte výsledkům skenerů, které informaci předávají na základě buď přímého skenu nebo zkušenosti se skenovaným souborem z minulosti, tak se můžete podívat
na komunitní skóre nebo na hlasování komunity (Karta Komunita – Hlasy, Komentáře).

Odpovědi na různé dotazy ohledně aplikace tohoto nástroje:
https://www.virustotal.com/en/faq/#antivirus-file-scans

Ing. Alexandr Fales

ANWARPTA. Virus detected warning.jpg. In: commons.wikimedia.org [online]. San Francisco: Wikimedia Foundation, 2017-09-11 [cit. 2018-10-04].
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Virus_detected_warning.jpg. Dostupný pod licencí Creative Commons – Uveďte autora - Zachovejte licenci 4.0 International.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů