Stavebnice SAM Labs a chytrý dům

Jednoduché a pro žáky zajímavé spojení hodiny výtvarné výchovy a klubu robotiky. 

V první fázi projektu Chytrý dům jsme s paní učitelkou výtvarné výchovy Šárkou Znamenáčkovou a třídou 7. A provedli brainstorming na téma: Co by měl umět chytrý dům? K vytvoření myšlenkové mapy jsme použili SMART lab – konkrétně aktivitu Zapoj se. 

   

 

Ve druhé fázi projektu žáci 7. A zhotovili z kartónů modely domů, které jsme přemístili z výtvarného ateliéru do naší roboťárny.

 

Ve třetí závěrečné fázi projektu žáci z Klubu robotiky vytvořili několik funkcí chytrého domu ze senzorů SAM Labs v softwaru Sam Space. Jedna skupina žáků zprovoznila zvonek nejen pro hluchoněmé (po přiblížení k vchodovým dveřím domu senzor vzdálenosti pošle signál bzučáku a RGB diodě – zazvoní zvonek a rozsvítí se světlo nad vchodem). Druhá skupina žáků nainstalovala na svůj dům teploměr, který posílá signál RGB diodě v případě, že teplota se pohybuje v rozmezí od 0 °C do 31 °C. Pomocí posuvníku je ovládán motor, který seká trávu.

  

 

Tento projekt výborně spojil formální a neformální vzdělávání a je skvělou ukázkou výuky STEAM.

Všichni se práci na projektu věnovali s velkým zájmem a nasazením.

 

Šárka Znamenáčková

učitelka výtvarné výchovy

Ing. Veronika Šolcová

vedoucí Klubu robotiky na ZŠ nám. Míru Nový Bor

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů