Smíšená výuka naopak? Proč ne!

V současné době se může nám, učitelům, stát, že se vyskytneme v karanténě či izolaci, zatímco žáci mohou chodit do školy. Ačkoliv suplující kolegové se snaží učit naši třídu co nejlépe, je nám stejně líto, že nemůžeme svým žákům předávat vědomosti a dovednosti sami. 

_ 

Na naší škole nás ale napadla myšlenka, kterou nyní zkoušíme realizovat. Stačí mít ve třídě set pro smíšenou (hybridní) výuku a skvělé spolupracující kolegy, kteří se nebojí nových technických zařízení a dokážou s tímto luxusním zařízením zacházet. Pokud pedagogovi dovolí zdraví a technické podmínky připojit se z domova do třídy, pak má vyhráno. 


Jak to tedy vypadá? Učitel si vytvoří odkaz k online připojení stejně jako při distanční výuce, které rozešle potřebným kolegům, popř. dětem. Suplující už pak jen zapne počítač v učebně, připojí si set ke svému počítači, otevře odkaz od kolegy z domova a už může probíhat výuka skoro prezenční. 


Set totiž obsahuje tak kvalitní kameru i mikrofon, že vyučující z domova krásně vidí své žáky, velmi dobře je slyší, i když jsou všichni rozmístěni po celé třídě. Učitel tak komunikuje s dětmi, jako kdyby byl mezi nimi a vede hodinu v podstatě sám. Zastupující učitel se ale v hodině nenudí. Jestliže se děti pohybují po třídě, kolega ve třídě ovládá kameru dle instrukcí vyučujícího z domova. Pomáhá také kontrolovat žáky při samostatných pracích, pomáhá dětem, které potřebují pomoct. 


Co se stane, když chybí učitel, ale i několik žáků a ostatní chodí do školy? V naší škole si umíme poradit i s touto situací. Stačí mít se třídou jeden společný odkaz k připojení. Potom se všichni sejdeme na společné hodině, ať už se nacházíme kdekoliv. 


A největší výhoda? Nikdo nestrádá. Učitel se nemusí bát, že bude pozadu s učivem, a navíc nemusí tvořit přípravy pro suplující kolegy. Chybějící žáci nemusí nic dohánět, protože se také zúčastnili výuky. Děti ve škole pracují jako při běžné výuce tak, jak jsou zvyklé. 


Ačkoliv je klasické prezenční vyučování nejlepší a nenahraditelné, set pro hybridní výuku umožňuje se nejvíce osobní výuce přiblížit.  

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů