Robotika s VEXem a programování Ozobotů

Říjnová setkání jsme realizovali tak, že jsme si vždy udělali společný úvod k robotice, kde jsme řešili různé technické záležitosti a učili se, o čem robotika je. Využívali jsme k tomu interaktivní prezentace v prostředí SMART výukového SW a pracovní listy (formou domácích úkolů).

 

Stavebnice VEX je využívána ke stavbě robota, který bude schopen nasbírat a přesouvat kroužky, což nám umožní se zúčastnit soutěže VEX IQ Challenge. Na stavbě robota se postupně střídáme. 

Paralelně se stavbou robota se učíme logickému uvažování a programování s pomocí jednoduchých robotů Ozobot Bit a Evo, kteří mají mnohá využití a zároveň jsou vhodným doplňkem právě pro žáky, kteří na našem kroužku převažují, tedy na pomezí prvního a druhého stupně.

 

Koncem října jsme dokončili kolečko aktivit, během něhož se každý měl možnost seznámit s VEXem, Ozoboty a programováním. Další plán byl naprogramovat vlastní programy, podle kterých se Ozoboti budou chovat a udělat si s nimi soutěž. Tyto zkušenosti jsme pak ještě do Vánoc uplatnili při programování Clawbota z VEXu. Zároveň jsme soutěžili i v samotném ovládání Clawbota, což je jedna z disciplín, v kterých se ve VEX IQ Challenge soutěží.

Za mě jako organizátora musím poděkovat všem za vzornou účast, snahu a vypracování domácích úkolů. To náleží i rodičům, neboť bez jejich podpory a pomoci by kroužek nemohl fungovat. 

 

Střípek z našeho kroužku robotiky. Kotrmelec Ozobota Evo, jak ho díky dálkovému ovládání na mobilu předvedl Matyáš Potměšil. Video natočil pohotově Jan Říha. Díky hoši! Ozoboti umí kotrmelce snadno, stačí použít tablet nebo mobil :-)

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů