Robotika na SPŠ Česká Lípa: VEX IQ - stavíme Ike

Před nedávnem jsme do školy zakoupili 3 stavebnice VEX IQ Super kit. A protože jsem akční člověk a nemám rád, když jsou věci zavřené ve skříni, hned jsem je vzal do výuky praxe ke druhému ročníku mechatroniků, pak prvnímu ročníku mechatroniků a nakonec k prvnímu ročníku informačních techniků. A jak to celé dopadlo? Naprosto senzačně. 

Protože mám se stavebnicí už velkou zkušenost díky zápůjčce od firmy AV MEDIA SYSTEMS za účelem testování, vybral jsem tentokrát jinou konstrukci než Clawbota, a to Ike. Jak žáci říkají: tleskající a uklánějící se opičku.

Konstrukční návod lze stáhnout nebo otevřít zde:

https://content.vexrobotics.com/vexiq/pdf/228-4444-753_web%20Rev1-20150901.pdf

 

Konstrukci Ike lze zrealizovat během 25 až 45 minut. Osobně doporučuji stavět ve dvojici nebo trojici. Pokud staví žák sám, dělá dost chyb při osazování ozubených kol nebo výběru některých dílů. Také mívá problém s nasazováním gumiček. Pro naprogramování robota včetně ovladače je možné využít buď VEXcode Blocks, či VEXcode Text nebo za mě nejvhodněji pro začátek, než začnete opravdu programovat, již nahraný program v řídicí jednotce s označením Driver Control, který se používá pro ovládání Clawbota. Zkuste a uvidíte, je to paráda.

Na co si dát pozor - a to veliký!

Při ovládání s programem Driver Control nejsou v programu definovány limity pro pohyb ozubených kol, a proto může při prudkém úklonu dojít k překlopení robota. Dále ze stejného důvodu může dojít při extrémním roztažení rukou doslova k rozstřelení robota a poškození jeho konstrukce (nikoliv dílů). Robot nevhodný a nepřiměřený tlak prostě nevydrží a spojky se rozletí. Stačí si jen pohlídat kam a nasadit vše zpět na správné místo. Přesto doporučuji, aby žáci k pohybům přistupovali opatrně a robota úmyslně nepoškozovali.

Co naopak doporučuji

Ike se dá vhodně použít s Clawbotem, kdy si od něho bere dovezené kostky a přenáší je na místo určení. Jedná se o aktivitu zaměřenou na spolupráci mezi roboty, což je velmi zajímavé cvičení pro žáky.

Osobně doporučuji si dokoupit náhradní baterii a kleště (Pin Tool). Náhradní baterie se hodí, když se vám ta první vybije v rpůběhu hodiny. A kleště, k těm není co dodat, je to fakt super nástroj na rozebírání, nic lepšího neznám.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů