Robotika na SPŠ Česká Lípa: VEX 123 - detektor barvy

Dnes vám, milí kolegové nejen ze základních škol, přináším inspiraci, jak využít podmínkové příkazy v kodéru dodávaném společně s robotickým pukem VEX 123. 

Jedním z možných příkladů, který můžete i s mladšími žáky využít, je detektor barvy, resp. z robotického puku uděláte barevné blikátko, které je schopné rozeznávat modré, zelené, červené a žádné předměty, které před něj postavíte. Zkuste a uvidíte, je to skvělé. Možné rozšíření je pak pro detekci barevného předmětu během pohybu robotického puku. Navíc se jedná i o ukázku využití cyklu, kdy program neustále testuje, zda-li je před předním senzorem předmět a je-li jeho barva modrá, zelená, nebo červená.


Ukázkový program v kodéru VEX 123 Detektor barvy

Foto: Archiv autora.

VEX 123 jsou nejen tlačítky programovatelné puky a kodéry s příkazy v podobě magnetických pásků, ale především, a na to se často zapomíná, aplikací VEXcode 123 na cloudu code123.vex.com programovatelné robotické hračky. Díky této možnosti programování je můžete naprogramovat prakticky na cokoliv. Robotický puk tak dostává zcela nový level obtížnosti, který můžete použít pro starší žáky, s nimiž realizujete nebo chcete realizovat hodiny zaměřené na programování. Žáci okamžitě vidí reakci reálného světa (robotického puku) na jejich program, což je z hlediska jejich získávaných znalostí právě to žádoucí. Vycházíme přitom z metod STEM/STEAM/STREAM. Určitě to vyzkoušejte, a budete mile překvapeni.

Za mě je robotický puk VEX 123 super hračka jak pro malé děti, tak pro větší děti, ale i pro starší žáky a dospělé. Osobně používám robotické puky 123 na střední škole v České Lípě a žáci jsou doslova nadšení, co všechno, tak malá hračka dokáže. Je to pro mě super, bomba, paráda, prostě cool.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů