Roboti VEX ovládli prostory O2 Arény

Závěr školního roku již tradičně patří robotické soutěži VEX IQ Challenge. Tentokrát se v prostorách O2 Arény do bojů zapojilo 22 týmů z České republiky, ale také 6 zahraničních týmů z Německa, Slovinska a Polska.

Ve středu 21. 6. 2023 se utkaly týmy žáků základních škol v soutěži VEX IQ Challenge Czech Open 2023, která pro letošní rok nesla podtitul Slapshot.  Úkolem týmů bylo navrhnout, postavit a naprogramovat robota ze stavebnice VEX IQ tak, aby dokázal vyprázdnit disky z několika zásobníků, umístit je do cílových bodovaných zón, a na konci zápasu se „chapadlem“ robota dotknout v kontaktní zóně a získat tím další body.

 

Soutěž je rozdělena do dvou částí: Týmová spolupráce pro dva týmy, tj. dva roboti, spolu musí spolupracovat a získat společně co nejvíce bodů. Výzva robotických dovedností je určena pro jeden tým, který v prvním kole robota ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaného robota.

 

Týmovou výzvu ovládly zahraniční týmy The Rockys z Německa a Team Wall-E ze Slovinska.

Výzvu robotických dovedností získali s velkou převahou také The Rockys. Z českých týmů si nejlépe vedli Boys in Black ze Základní školy Lidická v Hrádku nad Nisou. Bylo vidět, že zúročili zkušenosti nejen z předchozích ročníků, ale také ze zahraničních soutěží. Tento tým nás letos na jaře reprezentoval i na VEX World v americkém Dallasu.

Cenu poroty za neotřelý design si odvezl tým Robokidi3 ze ZŠ Bezdrevská v Českých Budějovicích. Porota se rozhodla ocenit i příkladné sportovní chování polského týmu Resovia Cyber Stars, kteří ochotně a s úsměvem pomáhali a povzbuzovali ostatní týmy.

 

Všem výhercům gratulujeme.

 

Obtížnost zadání a úroveň soutěžících i sofistikovanost robotů se každým rokem zvyšuje a ukazuje se, že se vyplácí věnovat se přípravě od začátku školního roku. Chceme-li uspět v mezinárodní konkurenci, musíme trénovat.

 

Téma pro rok 2023/2024 je Full Volume 

 

Jednalo se již o pátý ročník této robotické soutěže.  Soutěž organizuje společnost AV MEDIA SYSTEMS. Děkujeme letošním partnerům ABB za dárky pro vítěze a O2 Arena Praha za poskytnutí prostor. 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů