Moderní výuka cizích jazyků s jazykovou laboratoří na ZŠ Dubé

Posledního zářijového dne 2013 byla na ZŠ v Dubé dokončena instalace jazykové laboratoře SmartClass+ Rover a učitelé se zúčastnili online školení pořádaného společností Robotel. Jazyková laboratoř SmartClass+ Rover je určena do škol, které hledají výuku cizích jazyků založenou na práci s tablety.

Situace
Základní škola v Dubé se rozhodla vybavit svou jazykovou učebnu. Požadavkem školy bylo zvolit takové řešení, aby výuka cizích jazyků byla co nejnázornější a nejefektivnější tak, aby studentni mohli simulovat různé reálné situace, třeba telefonování či prezentace. Škola se rozhodla zavést systém moderní výuky s tablety.

Řešení
Společnost AV MEDIA dodala řešení Rover, tedy mobilní verzi digitální jazykové laboratoře SmartClass+, která je vybavena tablety a sluchátky s mikrofonem. Dále obsahuje mobilní uzamykatelnou skříňku pro tablety a sluchátka, operační systém Windows 8 a učitelskou stanici se dvěma monitory. Celá učebna je pak propojena dostatečně dimenzovanou bezdrátovou sítí WLAN. Studenti dokonce mohou použít svá vlastní zařízení (BYOD), aby se zapojili do výukových aktivit třídy. Přednosti Roveru spočívají v jedinečnosti práce s připraveným digitálním zadáním platformy SmartClass+ na tabletech. Aplikace jazykové laboratoře SmartClass+ ROVER je připravena pro všechny typy tabletů s vhodným vybavením. Možnosti typu úloh k procvičování jazykových dovedností jsou stejně široké jako u individuálních cvičení plné verze jazykové laboratoře. Práce s audiem v přímých vyučovacích aktivitách je kvalitativně omezená pouze přenosem po bezdrátové počítačové síti.

           


Škola v Dubé je vybavena tablety s operačním systémem Windows 8. Jedná se o kompletní sofwarové řešení – audio i řízené sdílení obsahu je řešeno pomocí softwaru SmartClas+. Díky tomu je méně robustní než řešení hardwarové učebny. Ke každé jazykové učebně SmartClass+ je v České republice dodáváno i online školení SmartClass+, které je vedeno v českém jazyce lektorem výrobce. Zahrnuje několik úrovní praktického školení rozloženého do několika časových úseků. Učitelé pod vedením lektora, který je připojen on-line, nacvičují různé jazykové aktivity. Školení je připraveno pro skupinu o maximálně 6 učitelích, kdy si mohou všichni zúčastnění natrénovat práci s digitální jazykovou laboratoří.

Přínosy
Řešení SmartClass+ Rover založené na práci s tablety je nejužitečnější právě při aktivitách na individuálních cvičeních. Jednotlivá cvičení, která učitelé sami vytvoří pomocí šablon pro mediální aktivity, mohou snadno poslat do SmartClass+ aplikací na studentských tabletech. Nesporným přínosem tohoto řešení jsou okamžité výsledky, hodnocení, sdílení dat a tvorba různých reportů.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů