Kahootujeme s chytrátky

S chytrátky (= chytrými zařízeními, nový pojem kolegyně Hanky Ulíkové) pracujeme ve třídě už přes měsíc. Není třeba využívat jen SMART Notebook, abyste zapojili celou třídu.

V Kanadě mi kolegyně Rachel Long (USA) ukázala stránku www.kahoot.it, kterou je vhodné používat pro zábavné testíky. Něco podobného známe už ze SMART Notebooku 11 a předchozích verzí, aktivita vypadá jako kvíz, žáci vidí na tabuli otázku a 4 odpovědi v barevných políčkách. Do otázek můžete vkládat obrázky i videa. Je to skvělá věc na podpoření rychlosti čtení, čtenářské gramotnosti jako takové.
  
 

 

Na tabletech ovšem svítí pouze barvy bez slovních odpovědí, takže otázku, kterou mají vyřešit v nastavitelném časovém limitu, musí rychle přečíst a najít k ní odpověď. Celá hra je velmi zábavná a docela náročná na některé oblasti myšlení. Žáci si nejdříve trénují rychlost čtení (zvolila jsem  20 vteřin na vyřešení otázky), potom hledají správnou odpověď, propojí  si ji s barvou a zapojují zase vizuální část mozku pro vyhledání správného tlačítka u sebe na chytrém zařízení.

 

Učitel k další otázce posouvá celou třídu po tom, co se na tabuli objeví správné řešení. Skvělé je, že se tímto způsobem zapojí všichni v jeden okamžik. Jak dlouho by nám trvalo zeptat se všech žáků? Šetřím takto čas, sbírám podklady pro klasifikaci a hlavně získávám přehled o tom, co si žáci z dané hodiny odnáší, do jaké míry opravdu všemu porozuměli. A na základě těchto informací můžu přizpůsobit obsah závěru hodiny i té další. Kahoot není jen o okamžité zpětné vazbě pro žáky, ale hlavně pro učitele.

 

Tabletové pátky jsme  začínali ve skupinách (např. se 4 tablety na třídu), dnes už někteří pracují samostatně a jiní žáci ve dvojicích, protože chytrých zařízení nám ve třídě přibývá (v polovině října 15 zařízení na 21 žáků).

 

Děkuji mockrát všem rodičům, kteří dětem do školy zapůjčují tablety a své chytré telefony!   Myslím, že rodiče sami viděli, že je to efektivní a žáci jsou soutěživou hrou opravdu úžasně motivovaní. Na tabletové pátky se moc těší a po nastavení přísných pravidel ve využívání jejich zařízení ve škole to opravdu všechno perfektně funguje.  

 

Pokud budete chtít pracovat podobným způsobem, může se stát, že nebudete znát všechny operační systémy v cizích tabletech. Není to úplně těžké dětem pomoci problém vyřešit. Ikonu ozubeného kolečka pro nastavení WiFi najdete skoro všude. Dále se pak může stát, že žákovská zařízení nebudou mít aktuální verzi internetového prohlížeče, nebo budou pracovat pomalu. Ale jakmile se žáci doma pochlubí, že jim tablet v hodině nefungoval, rodiče to do příště vyřeší a všechno půjde jako po másle! :-) 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů