Flipped Classroom - výklad naruby

Metoda výkladu naruby se objevuje na všech amerických školách a vyvolává zájem u učitelů, kteří používají interaktivní tabule SMART Board a ke své výuce využívají SMART Notebook 11. Ani čeští učitelé ale nezůstávají pozadu. Pomocí moderních technologií se může změnit přístup k výuce a jejímu praktičtějšímu využití.

Jak to začalo?

V roce 2007 začali učitelé přírodních věd Jonathan Bergmann a Aaron Sams na své škole Woodland Park High School nahrávat své přednášky, které měli jejich žáci sledovat za domácí úkol. Získaný čas využívali pro praktické procvičování ve výuce. Tím vznikla metoda výkladu naruby.

Forma výkladu naruby podle jeho zakladatelů

Vytvořte videa svých přednášek, která jsou maximálně 15 minut dlouhá. Může to být video, na kterém jste vidět vy nebo snímáte pracovní plochu počítače.

Zjistěte si, kolik žáků má doma vysokorychlostní Internet a uveřejňujte videa online. Pro ty, kteří nemají přístup k Internetu, zajistěte alternativní řešení. Bergmann a Sams vypalovali některým studentům svá videa na DVD, zatímco jiní učitelé dovolovali studentům prohlédnout videa ve škole mimo výuku.

Zařiďte si třídu, která je vhodná pro výuku se zaměřením na žáka. V této třídě využijete čas výuky pro hodnocení, prohloubení znalostí a podporu během plnění zadaných úkolů, projektů či laboratorních cvičení.

Klíčem je adaptace

Výklad naruby je metoda, kterou lze uzpůsobit individuálním potřebám, takže níže Bergmann a Sams přicházejí pouze s nápady, jak by obrácené vyučování mohlo vypadat. Bergmann navrhuje pečlivé plánování využití času, kdy jste se žáky ve třídě. Při tomto plánování vymezte činnosti, které byste mohli učit mimo třídu.

Pro tělocvikáře to může znamenat hodiny pouze s fyzickou aktivitou a teorii nahrazovat videem. Angličtináři mohou vést výklad gramatiky na videu, které si žáci pustí doma. Učitelé fyziky natočí výklad a pak mohou celou hodinou předávat přímou zkušenost a dělat pokusy, při nichž se odpovídají na otázky žáků  čímž dosáhnou pochopení všech principů.

Video? Video!

Myšlenka přenesení výkladu do žákova volného času je geniální. Je to totiž něco, co žáci denně dělají, cítí se při tom pohodlně, a tak jediné, co jsme udělali, byla změna obsahu toho, na co se dívají. Ale už nyní žáci sami hledají informace na internet - je to pro ně první krok k informaci. Pak se jeví jako zbytečné trávit převážnou část hodiny výkladem, který mohou žáci najít na internetu. Učitelé jim jen umožní shlédnout video, které je relevatní k obsahu jejich hodin.

Jen video?

Původní myšlenka výkladu naruby je geniální a vede k prodloužení doby, kterou v hodinách věnujeme praktickým úkolům. Ale samotná videa jsou jen prvním krokem. Dalším krokem by měla být videa, která jsou obohacena o další interaktivní prvky, protože novým komunikačním prostředkem se mezi žáky stávají tablety. A proč různé systémy pro jejich vytvoření, když máme vše v SMART Notebook 11! Funkce nahrávání umožní vytvořit výklad, který je navíc obohacen o cvičení pro prohloubení pochopení natočeného výkladu.

A  dál?

Posledním krokem ve připravení užitečných aktivit pro výuku, ve které máme najednou spoustu času na procvičování. Nyní se můžeme sejít u interaktivní tabule nebo žákovských zařízení a společně řešit praktické problémy, společně můžeme objevovat nové cesty.

Pro inspiraci - čtení doma

Ve svých hodinách angličtiny jsem zcela opustil čtení na známky. Nyní pracujeme s textem a studenti doma nahrávají text, který je po odeslání ohodnocen. Výsledkem je výrazně lepší kvalita ústního projevu, protože jej žáci nahrávají ve svém přirozeném prostředí, mají dostatek času a nemusí být nervózní před spolužáky. Dalším významným činitelem je, že se žáci naučí poslouchat svůj vlastní ústní projev, vyhodnocovat jeho kvalitu a vylepšovat jej.

 

Výklad naruby se SMART Notebook 11

Je čas změny. Moderní technologie nám konečně umožňují obohatit naši výuku. Učitelský nástroj SMART Notebook 11 nám umožňuje rychle vytvářet všechny myslitelné kombinace aktivit. Budeme rádi, pokud své nápady na jeho využití napíšete do komentáře.

Originál článku o zakladatelích naleznete zde.

Originál článku o čtení naruby naleznete zde.

Zdroje obrázků: www.mediacastblog.com, brandlibrary.smarttech.com, office.microsoft.com

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů