BookWidgets – ideální pomocník pro hybridní, distanční i prezenční výuku

Hledáte aplikaci s více než 50 šablonami, které Vám snadno umožní vytvořit aktivity pro výuku –  osmisměrky, šibenici, křížovky a další hry? Případně hledáte aplikaci pro tvorbu opakovacích testů, snadno vyhodnotitelných pracovních listů, nebo chcete snadno převést do online prostředí didaktické testy? Pak použijte aplikaci BookWidgets, která umožňuje u většiny šablon automatickou opravu cvičení a poskytuje v případě potřeby téměř neomezené množství správných odpovědí. S aplikací můžete psát test, který vytisknete, ve škole. Pokud máte ale některé žáky v karanténě a pracují z domova, úkoly zadáte snadno i jim. Žákům můžete  v aplikaci nastavit i vysvětlení odpovědí a pro tvorbu máte k dispozici  i online databázi obrázků.

Belgická aplikace BookWidgets (https://www.bookwidgets.com/) nabízí několik základních kategorií pro tvorbu výukových materiálů. První kategorií je „Vyzkoušet a zkontrolovat“, kde lze vytvářet pracovní listy, kvízy, cvičení s časovou osou, flash karty a mnoho dalšího. Úkoly mohou spočívat ve výběru jedné nebo více správných variant, lze však opravovat chybná slova ve větě, odpovídat souvislým textem, doplňovat vynechané informace do obrázku, třídit informace do kategorií či nahrávat záznam ústní odpovědi. Nedílnou součástí jsou učební karty (flash cards), vhodné například pro procvičování slovní zásoby nebo nepravidelných sloves.

  

Druhou kategorií jsou „Hry“, které můžete hrát s žáky ve škole, případně je zadávat jako domácí úkol. Mezi základní hry patří bingo, puzzle, pexeso, křížovka, šibenice apod. I když nejste kreativní, tak nezoufejte. Křížovku ani další hry nemusíte vytvářet, stačí zadat správné odpovědi, případně návodné otázky a kliknout, následně celé cvičení vygeneruje systém sám. Sekci her lze dokonce využít i pro tvorbu myšlenkových map.

  

Další kategorií jsou „Obrázky a videa“, zde můžete při dostatku kreativity tvořit badatelsky orientovaná cvičení nebo online únikové hry. Žáci mohou klikat na jednotlivé části obrázku, které je budou odkazovat na jiné widgety, videa z Youtube, webové stránky a další úkoly.

  

Platforma obsahuje mimo jiné šablony pro tvorbu aktivit ve výuce matematiky, nebo dokonce chemických rovnic. Nedílnou součástí je i funkce plánovače, kontrolního seznamu při samostudiu nebo šablon pro dotazníky a formuláře.

Všechna cvičení lze snadno distribuovat žákům prostřednictvím QR kódů, případně lze snadno cvičení odesílat přímo do MS Teams, Google Classroom nebo Moodle, kde žáci uvidí kolik bodů získali a uvidí i Vaše nepovinné komentáře. Vy tak snadno můžete evidovat pokroky žáků, aniž by se žáci do aplikace registrovali.

Žáci si aplikaci chválí nejen při distanční výuce, ale i při běžné či hybridní výuce přímo ve škole, kdy mohou vlastním tempem plnit úkoly zadané učitelem a získávat téměř okamžitě zpětnou vazbu na svoji práci. Pro učitele může být sice více časově náročné vytvořit jednotlivé pracovní listy nebo testy, ale opravováním žákovských prací tráví pouze minimum času. Pro žáky je uživatelské prostředí velmi snadné, dokonce i díky tomu, že je aplikace dostupná již v českém jazyce a žáci se nemusí nijak registrovat. Za snad jedinou nevýhodu lze považovat to, že úvodní seznamování s aplikací může zabrat vyučujícímu více času. Nevýhodou může být i to, že je aplikace po krátké době pro učitele zpoplatněna. Náklady na provoz aplikace však činí ročně zhruba 1250 CZK. Platformu lze považovat do jisté míry za konkurenci jiných aplikací jako jsou LearningApps, Duolingo, Socrative apod. Již vytvořená cvičení je možné sdílet i s dalšími učiteli a rozdělit si tak tvorbu cvičení mezi sebe. Pokud učitel využívá celou paletu funkcí, nemusí již kombinovat nejrůznější jiné nástroje a aplikace.

 

Naše škola začala využívat aplikaci BookWidgets již při prvním uzavření škol v roce 2020 a postupem času se stala platforma plnohodnotnou součástí prezenční výuky. Konkrétně ve výuce cizích jazyků nám vhodně doplňuje práci s multimediální jazykovou učebnou Robotel se systémem SmartClass.

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů