Blooket – dělejte kvízy zábavněji a dejte šanci všem!

Pokud se vám již omrzel Kahoot, Quizizz i Quizlet, tak vyzkoušejte Blooket (https://www.blooket.com/). Tento nástroj oceníte i pokud nejste fanouškem soutěžních kvízů například z důvodu, že vyhrávají stále stejní žáci, případně pokud vám chybí i drilová cvičení.

Nástroj umožňuje volbu otázek ve formě výběru z variant (multiple choice) nebo otevřených odpovědí, ale od Kahootu a podobných nástrojů se liší tím, že lze nastavit, že vítězem bude žák, který dosáhne určitého počtu bodů (očekávaného maxima či dosažení požadované hranice bodů) nebo žák, který bude po uplynutí určitého časového limitu aktuálně na prvním místě. Herní schéma lze volit z několika variant, od „hledání zlata“ přes „rybářské šílenství“ až po „obranu věže“. Některé šablony včetně detailního vyhodnocení (analýza chyb) jsou dostupné pouze v placené verzi.

 

Vybírat aktivity lze již z databáze vytvořených kvízů, případně si učitel může vytvářet kvízy vlastní. Při tvorbě vlastních kvízů je možné vytvořit jen určitý počet otázek, které se budou žákům v rámci časového limitu opakovat. Pokud hráč odpoví špatně, dozví se správnou odpověď, ale zároveň se mu stejná otázka během hry zobrazí několikrát. Lze tedy předpokládat, že si hráči správnou odpověď mohou snadněji zapamatovat. Kromě odpovědí na otázky čekají na hráče další úkoly, například se jim občas zobrazí možnost, že pokud správně odpoví, mohou spoluhráče připravit o určitý počet bodů. V tuto chvíli mohou taktizovat a krást body hráčům, kteří jsou na předních příčkách. Například při variantě „hledání zlata“ se hráčům čas od času zobrazí tři truhly, kdy si jednu z nich musí zvolit. Kliknutím na jednu truhlu se nic nestane, nedoje ke ztrátě ani zisku extra bodů. U ostatních dvou truhliček je to ale jiné, druhá možnost volby přináší zisk bodů a naopak třetí truhla hráči body ukradne. Nejde tedy jen o to, kdo odpoví v co nejkratším čase správně, ale jde i trochu o štěstí.

 

Kvízy mohou žáci tvořit sami v rámci opakování probírané látky, případně může učitel vytvořit sadu otázek, které shrnují to nejdůležitější v rámci tématu a je žádoucí, aby všichni žáci znali správnou odpověď. Pokud například učitel vytvoří 15 otázek a nastaví čas hry na 7 minut, tak žáci každou otázku uvidí několikrát. Tím, že se dá dopředu nastavit, jak dlouho mohou žáci hrát, lze i snadněji plánovat hodinu, což je odlišné od některých jiných kvízů. Jednotlivé sady lze zadávat i jako domácí úkoly.

 

Blooket není stále tak rozšířený jako Kahoot, Quizziz či Quizlet, takže může být příjemným zpestřením pro vaše žáky. Zároveň i díky tomu, že není stál tak rozšířený, lze využívat většinu jeho funkcí zdarma. Uživatelské rozhraní je intuitivní a je velmi podobné výše uvedeným známějším nástrojům. Žákům se zároveň otázky zobrazují přímo na jejich zařízeních (mobil, PC, tablet apod.), nemusí se tedy neustále dívat na tabuli. Učitel může pouze promítat na tabuli čas, který zbývá do konce hry, a také aktuální pořadí hráčů. Určitě si hru vyzkoušejte na https://www.blooket.com/.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů