Chat GPT jako pomocník učitele - Oprav text nebo vygeneruj text

Často u aplikacích podobných Chat GPT řešíme výhradně to, jak zjednoduší výuku žáků, jak za ně bude pracovat apod. Proč se ale nepodívat na nástroj jako na pomocníka pro učitele? Podíváme se na další jednoduchou aktivitu, kterou jako učitelé můžeme ve výuce cizího jazyka využít, případně se jimi inspirovat. 

Samozřejmě je nutné brát nástroj spíše jako zdroj inspirace, nechceme v žádném případě nabízet nástroj Chat GPT jako něco, co za nás udělá veškeré přípravy na výuku, ale jako nástroj, kterým nám učitelům ušetří čas při přípravách, případně nás může inspirovat.

Odkaz na předchozí aktivitu - Vytvoř mi test

 

Aktivita 2: Oprav text nebo vygeneruj text

Tuto aktivitu můžeme využít pro své potřeby i pro potřeby žáků. Například v hodině napíší sloh pouze za pomoci papírového slovníku, my chceme ušetřit čas opravováním základních gramatických chyb, případně chceme žákům nabídnout jednoduchý nástroj, který jim zkontroluje jejich text, například e-mail. Opět jsme text pouze překopírovali, viz příklad níže.

U této aktivity můžeme pracovat i opačně, vynecháme nyní mnohdy zastávané pravidlo, že bychom žákům neměli ukazovat chybné texty. Požádali jsme aplikaci o vytvoření textu v minulém čase, s určitým počtem chyb, které budou muset žáci najít a zdůvodnit.

 

Můžeme si nechat aplikací také generovat krátké umělé texty, se kterými budeme ve výuce dále pracovat. Toto nám může velmi ušetřit čas při tvorbě vlastních textů zaměřených na rozvoj čtenářské gramotnosti, kritického myšlení a čtení s porozuměním.  V prvním příkladu je krátký text o umělé inteligenci. Samozřejmě je možné si texty libovolně upravovat.

 

Ve druhém příkladu uvádíme programem vygenerované zadání ke slohové práci. Případně lze vytvořit i krátký příklad uměle vytvořené fake news, se kterou lze ve výuce pracovat. Nástroj nám profesionálně vytvořené fake news nevytvoří, možná zatím.

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů