Soutěžní sezóna VEX IQ RoboticsCompetition je v plném proudu.

Letošní soutěžní sezóna, která nese podtitul Full Volume začala již na konci loňského kalendářního roku. Už od prosince do února si zúčastněné týmy mohly v několika soutěžích poměřit síly jak Česku, tak i v zahraničí.

Cílem hry Full Volume je dosáhnout co nejvyššího skóre umístěním barevných bloků do cílových branek. Bloky mají různou velikost a k získání co nejvyššího skóre je třeba vymyslet strategii a podle ní navrhnout, zkonstruovat a naprogramovat robota. 

Ještě v roce 2023 proběhly 2 regionální soutěže. Na začátku prosince se sešlo 6 týmů v Hrádku nad Nisou a těsně před vánočními prázdninami uspořádalo město Cheb za podpory krajské Hospodářské komory. častnilo se celkem 7 týmů z celé republiky. Na akci se podílelo několik partnerů a všichni mají veliký podíl na tom, jak soutěž proběhla, a i na tom, že všechny týmy si ze soutěže odnesly nejen inspiraci, zkušenosti a mnoho dalšího, ale také spoustu dárků.  

Začátkem ledna měly české týmy první možnost poměřit s síly v mezinárodním měřítku. Ve slovinské Ptuji se sešlo 18 týmů ze 6 zemí a mezi nimi i 3 týmy z Česka.  

První únorový den pak proběhlo Mistrovství ČR v Praze. V pražské budově CIIRC, kde se soutěž konala se potkalo 10 týmů z celé republiky a bojovaly o možnost reprezentovat Českou republiku na světovém finále VEX Worlds v americkém Dallasu, které se bude konat na přelomu dubna a května. 

  • Výherci Týmové výzvy - Teamwork 
    1. místo – týmy RoboTitans (ZŠ Na Valech, Litoměřice) a GMCT (Gymnázium J. Božka, Český Těšín)  

  • Výzva dovedností - Skills 
    1.místo – tým RoboTitans (ZŠ Na Valech, Litoměřice)  

  • Cena poroty – Judgesaward 
    Milovníci železa z Kamene (Gymnázium Kladno) - odborná porota doporučila tým za příkladný výkon při rozhovoru a zajímavou strategii a konstrukci robota. 

  • Mistr České republiky – Excelence award 
    Tým RoboTitans– tým dosáhl vynikajících výsledků v Týmové výzvě i Výzvě dovedností, zároveň dokázali obhájit svou strategii, návrh a konstrukci robota v průběhu pohovoru a předložili vynikající inženýrský deník. 

Touto akcí, ale celá soutěžní sezóna vůbec nekončí. Na jaře jsou v plánu další kola v regionech a vyvrcholením soutěžní sezóny 2023 -2024 bude 5. 6. mezinárodní VEX IQ Czech Open v pražské O2 aréně.  

V celé soutěžní sezóně je vidět, jak se týmy od začátku školního roku zlepšují. Na týmech, které se účastní více soutěží v rámci roku je vidět největší posun. Z každé další soutěže si odnášejí inspiraci, zkušenosti a nápady, jak ještě více vylepšit robota, tak, aby v příští soutěži získaly ještě více bodů než v předchozí.  

Robotika rozvíjí kreativitu a inovativní myšlení, žáci se učí řešit problémy a vytvářet nová řešení, podporuje spolupráci, komunikaci, při programování robotů se často pracuje ve skupinách. Zlepšuje dovednosti v oblasti STEM (věda, technologie, inženýrství a matematika, připravuje na budoucnost. S rostoucím významem technologií a automatizace je znalost robotiky stále důležitější. A v neposlední řadě robotika zvyšuje povědomí o škole v regionu, mezi veřejností i partnery. 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů