SMART Výukový software 2020

Na začátku letošního roku došlo ke změnám týkajících se výukového softwaru od společnosti SMART Technologies. 

Školní software od společnosti SMART můžeme rozdělit na dva základní verze – SMART Notebook Basic a SMART Výukový software. Jak je mezi nimi rozdíl?

  • SMART Notebook Basic je základní verze a je zdarma

SMART Notebook Basic (dříve také limited mode) vám umožní vytvářet interaktivní cvičení, používat obrázky a další obsah z galerie. Neumí vytvářet nové digitální učební aktivity ve SMART lab a hlasování response2, ale umí existující otevřít. SMART Notebook Basic je kompatibilní s aktuálním operačním systémem Windows a výrobce k němu vytváří i různé opravy. Pokud se rozhodnete pro tuto základní verzi, může si sw nainstalovat ze stránek výrobce. Pak již stačí jen vytvořit si SMART účet a sw spustit. Učet si vytvoříte přímo ve SMART Notebooku (menu Účet). Pro registraci účtu budete potřebovat účet Microsoft nebo Google. Dnes již školy často školní účty mají, zeptejte se ve škole nebo vašeho IT správce. Pokud vaše škola školní účty nemá, snadno si je vytvoříte na stránkách www.microsoft.cz nebo www.google.cz.

  • SMART Výukový software je verze s rozšířenými funkcemi, s placenou roční licencí

SMART Výukový sw je balíček aplikací a mimo SMART Notebook Basic vám umožní plnohodnotně pracovat, tedy vytvářet nové, spouštět existující aktivity SMART lab a hlasování SMART response 2. Navíc přináší také přístup do on-line prostředí SMART Výukový sw Online, které slouží jako prostor pro učitele kam ukládat svá interaktivní cvičení, aktivity a hlasování. Protože se jedná o prostředí v cloudu máte k němu přístup přes jakýkoliv počítač s webovým prohlížečem a připojením k internetu. Cvičení můžete také sdílet dalším učitelů a hlavně rozeslat žákům, kteří pak samostatně cvičení vypracují. I zde je sw kompatibilní s aktuálním operačním systémem Windows a výrobce k němu vydává updaty.

 

Jaká verze softwaru se dodává společně s tabulí SMART Board?

Součástí dodávky tabule SMART Board a panel SMART board displej je SMART Notebook Basic. Navíc, jako bonus přidává výrobce i 12 měsíční zkušební verzi SMART Výukového sw. Jak to tedy funguje? Nainstalujte si SMART Notebook Basic ze stránek výrobce. Po instalaci se sw přepne na 45 dnů do režimu SMART Výukového sw, abyste mohli hned po instalaci vyzkoušet všechny funkce. Po uplynutí těch 45 dnů se sw přepne zpět do režimu Notebook Basic. Pokud chcete využívat i nadále všechny funkce musí sw aktivovat. Pokud nemáte školní licencí, aktivujte sw podle tohoto návodu. SW se poté přepne do režimu SMART Výukového sw na 12 měsíců.

 

Školní licence

  • Je nejjednodušší způsob jak si udržet pořádek. Licence pokrývá všechny aktivní učitele a dostanete jeden produktový klíč pro aktivaci sw na škole. Navíc nemusíte ani myslet na to, kdy licence vyprší. Měsíc před koncem platnosti přijde nabídka na prodloužení školní licence o další rok. V nejjednodušším případě stačí jen nabídku potvrdit.
  • Roční licence pro školu vychází z počtu učitelů, kteří sw používají. Nemusíte kupovat sw pro všechny učitele, stačí pro všechny učitele, kteří SMART Výukový sw používají. Platí, že 1 licence = 1 učitel = 1 uživatelský účet.

 

Jak aktivovat SMART Výukový software?

Doporučujeme aktivovat SMART Výukový sw pomocí školní licence a využití uživatelských účtů jednotlivých učitelů. Toto může udělat správce vaše účtu na SMART Admin portálu, kde k vaší školní licenci přiřadí vaši emailovou adresu. Pak už jen stačí nainstalovat SMART Notebook Basic a přihlásit se vaším účtem SMART.

Jakmile se přihlásíte účet se přepne do plného SMART Výukového softwaru. Pokud se pak odhlásíte, sw se přepne zpátky do SMART Notebook Basic. Vám to umožní mít přístup ke všem funkcím SMART Výukového sw na jakémkoliv počítači, kde je nainstalovaný bez nutnosti vkládat produktový klíč. Jednoduše se tedy přihlásíte doma, ve vedlejší učebně nebo na počítači na školení. Samozřejmě můžete být přihlášení na více počítačích. Nemusíte se tedy bát, že se zapomenete ve škole odhlásit a nepřihlásíte se doma. SMART Výukový sw si vaše přihlášení pamatuje a druhý den vás přihlásí automaticky.

Pro správce počítačů ve škole mají uživatelské účty ještě další výhody – nemusí se bát zneužití produktového klíče mimo počítače školy. A pokud některá kolegyně ze školy odejde, stačí její účet smazat a využít licenci pro kolegyni novou.

Zůstává i starší možnost, aktivovat produktovým klíčem přímo sw (SMART Notebook à menu Nápověda à Aktivace softwaru…). V tomto případě platí, že 1 licence = 1 učitel = až 4 počítače. Bohužel zde je třeba trochu si dávat pozor a kolegy ze školy požádat, aby klíč používali k aktivaci sw rozumně a nešířili mimo školu.

 

Návody

  • Všechny návody pro instalaci SMART Výukového sw najdete na www.veskole.cz/navody - sekce SMART Výukový sw. Na stejném místě najdete i návody k ostatním technologiím pro školy
  • Pokud potřebujete poradit kolik licencí, pro kolik učitelů nebo máte jiný dotaz, kontaktujte svého regionálního konzultanta AV MEDIA 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů