Přípravy na hodiny s VEX 123 pro 1. až 3. třídu

Představujeme sadu příprav a pracovních listů na vyučovací hodiny s roboty VEX 123 pro první období základních škol. Autorem je Michaela Šimková.

Přípravy ke stažení

Každý ročník, tedy od 1. do 3. třídy, obsahuje přípravy na 4 klasické vyučovací hodiny se zaměřením především na český jazyk, matematiku a prvouku. Soubor příprav si klade za cíl zopakovat dosavadní učivo v těchto předmětech a díky plnění úkolů prostřednictvím robotů VEX 123 se žáci podvědomě seznamují také s informatikou a získávají si tak dobrý základ do tohoto předmětu. Třídní sada VEX 123 a manipulace s roboty dává žákům prostor pro rozvoj představivosti, orientace v makro i mikro prostoru, vizuální paměti nebo informatického a algoritmického myšlení. Klíčovým bodem je však spolupráce žáků a první střet s prvopočátečním programováním.

Ke každému ročníku je připraven také pracovní list, který koresponduje s přípravami a práce v něm prokládá manipulativní činnosti. Prezentace, kterou společně s pracovními listy a dalšími materiály potřebnými k realizaci příprav najdete v souboru Přílohy pro tisk, skvěle poslouží jako pomocník při hodinách místo křídy a tabule. Pro ulehčení pohybu v prezentaci si hned v úvodním snímku můžete zvolit požadovaný ročník, na který budete ihned přesměrováni.

Materiály (včetně tohoto představovacího textu) byly vytvořeny v rámci diplomové práce Michaely Šimkové. Na ZŠ Úprkova v Hradci Králové probíhalo pilotní ověřování a materiály se setkaly s pozitivní zpětnou vazbou ze strany vyučujících i žáků. Přípravy na vyučovací hodiny a pracovní listy jsou odrazovým můstkem pro Vaši vlastní kreativitu a nápaditost. Nebojte se šikovným žákům poskytnout těžší úlohy, modifikujte, experimentujte, upravujte dle potřeb Vaší třídy, a především si objevování a bádání s roboty užijte!

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů