Mentimeter – nástroj pro brainstorming a hodnocení

Pomocí interaktivního nástroje Mentimeter můžete zapojovat žáky do výuky v reálném čase. Nástroj umožňuje především snadnou realizaci brainstormingu, učitel tak získává rychlou zpětnou vazbu od celé třídy. Přihlášení žáků funguje podobně jako u řady jiných aplikací – prostřednictvím naskenování QR kódu nebo zadáním kódu do odkazu v prohlížeči. Lze zaznamenávat otevřené odpovědi, krátká hesla, která se seskupí do mraku. Také lze vytvořit otázky výběru z opovědí a škály, případně rozdělit body mezi jednotlivé varianty odpovědí. Bezplatná verze aplikace umožňuje využití pouze položení dvou otázek, tento počet lze považovat pro občasné využití ve výuce, které se u řady učitelů předpokládá, jako dostačující.

Mentimeter lze využívat při úvodu do tématu nebo také při ukončení tématu, například shrnutí nejdůležitějších informací, tvorba seznamu („Co si chceme zamapatovat?“). Nástroj může být také využíván při poskytování zpětné vazby či reflexe hodiny. Při práci s kvízovými otázkami může učitel získat okamžitou zpětnou vazbu, do jaké míry si žáci například probíraný jev osvojili. Další taktéž vhodnou formou využití může být, když je prezentace v aplikaci využívána pro celý výklad látky, žáci zůstávají přihlášeni v systému, mohou však pouze odpovídat na otázky, které jsou zrovna viditelné na konkrétním slidu. Učitel tak nemusí při svém výkladu přeskakovat do jiných nástrojů, když chce do svého výkladu zařadit interaktivnější formy práce.

V aplikaci je k dispozici celá řada šablon, například očekávání od výuky, icebreaker, propustka z hodiny (při implementaci formativního hodnocení), úkoly na analýzu textu apod.

Nástroj si můžete vyzkoušet pod tímto odkazem (https://www.mentimeter.com/). V tomto rozhraní tvoříte  zadání aktivit, žáci se poté přihlašují pouze prostřednictvím šestimístného kódu na webu https://www.menti.com/ nebo QR kódu. Odkazy na hlasování a aktivity v aplikaci lze kopírovat i do dalších nástrojů, například Google Slides. K dispozici je celá řada online návodů (textových i video návodů). Výsledky hlasování žáků je možné si snadno stáhnout a uložit.

Pokud pravidelně používáte nástroj Vykřikni to nahlas! v Lumiu (HelloSmart), budete nadšeni, protože Mentimeter umožňuje do jisté míry propracovanější nejen grafické zpracování této funkce. Pokud se učitel rozhodne pro bezplatné využití nástroje je určitě vhodné kombinovat nástroj i s jinými možnostmi získávání okamžité zpětné vazby. Podle našeho názoru je bezplatná verze stále dostačující.

 Zdroj obrázku: https://www.annakauert.de/2021/08/05/digitaler-schueleraustausch/

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů