Interaktivní pracovní listy – Wizer.me

Rádi objevujete nové nástroje pro tvorbu interaktivních pracovních listů? V tom případě si vyzkoušejte aplikaci Wizer.me. Pracovní listy se automaticky vyhodnocují a poskytují tak rychlou zpětnou vazbu. Učitel se při tvorbě může inspirovat celou řadou šablon, které lze libovolně upravovat. K dispozici je již velké množství hotových pracovních listů.

Učitel může pracovat již s existujícími pracovními listy, které vytvořili ostatní uživatele v různých jazycích pro celou řadu předmětů, lze nalézt i velký počet pracovní listů od českých učitelů. Při tvorbě vlastních pracovních listů si může učitel vybírat z celé řady šablon a tematických designů, upravovat barevné pozadí font písma apod.

K dispozici je celá řada předpřipravených typů úkolů od otevřených otázek, osmisměrek, doplňování do tabulky přes spojování dvojic až po popis obrázku. Pestrá paleta úkolů umožňuje vytvářet aktivity jak pro český jazyk, cizí jazyky, tak matematiku, ale i pro zeměpis či další společenskovědní nebo přírodovědné předměty.

Na jednom interaktivním pracovním listu se tedy může objevit celá řada úkolů. Do pracovních listů je možné vkládat i odkazy na videa a odkazy na externí webové stránky, například na poslechy. Učitel si může při tvorbě průběžně zobrazovat náhled, jak bude hotový pracovní list vypadat.

Na obrázku níže vidíte, jak vypadá tvorba úkolu a následně jak vypadá, když se úkol zobrazí na hotovém pracovním listu.

 

Žáci musí mít vytvořený svůj účet, aby mohli pracovní list vyplnit. Po rozeslání pracovního listu žákům může učitel sledovat, zda mají žáci pracovní list hotový, případně zda na něm ještě pracují. Hotové pracovní listy lze i stahovat a následně tisknout. Učitel se tak nemusí omezovat pouze na práci s pracovními listy, kdy je žáci vyplňují online. Po vyplnění pracovního listu získávají žáci okamžitou zpětnou vazbu, nástroj lze využít i k testování žáků. Učitel může práci žáka následně okomentovat.

 

Práce s nástrojem je v celku intuitivní a sdílení hotových pracovních listů s žáky je velmi snadné. Prémiová verze práce s nástrojem je zpoplatněna 60 dolary za rok, lze si také vyžádat řešení pro školy pod tímto odkazem. Placená verze umožňuje mnohem více funkcí včetně snadné integrace nástroje do Google Classroom, práci s videonahrávkami a také nabízí učitelům své zdařilé pracovní listy prodávat dalším uživatelům za poplatek a ještě mnoho dalších funkcí. Pracovní listy mohou vytvářet pouze registrovaní uživatelé. Pro některé uživatele může být nevýhodou, že aplikace není dostupná v českém jazyce. Začínajícím uživatelům jsou k dispozici tutoriály, video návody například na Youtube a další psané návody, jak pracovní listy vytvářet.

Hotové pracovní listy je možné upravovat, i ve chvíli, kdy jsou už zpřístupněny žákům. Učitel tak může opravit případné nesrovnalosti, kterých si při společné realizaci s žáky všimne. Nástroj lze přirovnat k aplikaci BookWidgets, kterou však stále považujeme za lepší alternativu, protože nabízí širší možnosti využití. Zároveň nám její obsluha přijde uživatelsky příjemnější a v neposlední řadě je aplikace dostupná i v českém jazyce a žáci nemusí mít v nástroji vytvořený vlastní účet. Oproti BookWidgets nabízí ale Wizer.me mnohem lepší grafiku pracovních listů, což může být pro některé uživatele zásadní výhodou. Závěrem je důležité ještě upozornit na to, že některé fonty písma se nevhodně zobrazují, pokud je pracovní list v českém jazyce, je tedy potřeba si to zkontrolovat, případně písmo změnit.

 

Zdroj:

https://app.wizer.me/

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů