Finále robotické soutěže VEX IQ Challenge završilo školní rok

Závěr školního roku patřil celorepublikovému finále robotické soutěže VEX IQ Challenge. V úterý 26. 6. 2018 se v areálu PVA
v pražských Letňanech utkalo 30 týmů ZŠ i SŠ v prvním českém ročníku této mezinárodně zavedené soutěže.

Soutěž probíhající ve školním roce 2017/2018 měla podtitul Ringmaster - úkolem týmů bylo navrhnout, postavit a naprogramovat robota ze stavebnice VEX IQ Super Kit tak, aby sbíral, přesouval a umisťoval prstence do různých cílových prostorů hracího pole.

Soutěž je rozdělena do dvou částí: Skupinová výzva pro dva týmy,
tj. dva roboty, kdy spolu musí spolupracovat a získat společně co nejvíce bodů.

Výzva dovedností robota je určena pro jeden tým, který v prvním kole robota ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaného robota.

Vedle věcných cen získaly tři nejlepší týmy registraci na VEX IQ European Challenge, kde budou reprezentovat nejen svou školu, ale i ČR.

Vítězem v kategorii mladších žáků se stal tým ze ZŠ Grünwaldova, České Budějovice, v nejsilnější kategorii starších žáků zvítězily hned dva týmy, a to ZŠ Nerudova, České Budějovice a ZŠ a MŠ Šromotovo, Hranice a juniorům kralovali studenti ze SSŠMEP, s.r.o., Most.

Soutěž organizuje společnost AV MEDIA a partnery jsou firmy ABB s.r.o. a Schunk Intec, záštitu převzali náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Mgr. Petr Tulpa, Svaz průmyslu a dopravy ČR a DigiKoalice.

Všem týmům děkujeme za účast a věříme, že se soutěže zúčastníte opět příští rok.

Krásné léto.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů