ChatGPT jako konverzační asistent a nástroj pro přípravu hodin

Nástroj ChatGPT lze využít jako konverzačního asistenta, se kterým mohou komunikovat žáci a učitel je může doplňovat. Případně lze využít nástroj jako zdroj inspirace učitele při přípravě hodin a pro tvorbu aktivit do hodin.

Nástroj se neustále rozvíjí, nová verze GPT-4 je schopna přizpůsobit se nejrůznějším jazykovým stylům a kontextům.  Nová verze umí vytvářet osobní asistenty a má také přístup k aktuálnějším zdrojům, je však potřeba za ni platit.

Konverzační asistent

Konverzačního asistenta může využít žák pro nácvik aktivního využití jazyka při psaní v cizím jazyce. Chatu stačí položit otázku a zahájit konverzaci. Zároveň může nástroj sloužit jako pomocník při třídění myšlenek. Je možné oba přístupy kombinovat, například pokud probíhá výuka ve škole formou CLIL, kdy se žáci věnují odbornému tématu v cizím jazyce. Podobně může být nástroj využit i k rozvoji kreativního psaní.

Procvičování gramatiky

Nástroj je možné požádat, aby nám vygeneroval aktivity vhodné k procvičování konkrétní gramatiky.

 

Příprava hodin

Do nástroje je důležité co nejvhodněji zadávat prompty, tedy konkrétní požadavky zadání, ze kterých systém vygeneruje požadované výstupy.  Pokud učitel zapomene na nějaký specifický požadavek není to problémem, protože může systém požádat o jeho zapracování dodatečně. Učitel získá tak mnoho nápadů na aktivity během několika málo vteřin.

Troufám si říci, že i začínající učitel může při samostatné práci s nástrojem objevit celou řadu způsobů, jak nástroj ve výuce využít. Stačí se jen nebát zkoušet a objevovat.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů