Kluby robotiky a badatelské kluby ze Šablon II

Díky podpoře z EU projektů si školy mohly zřídit tzv. Kluby zábavné logiky a deskových her. V jejich rámci najde uplatnění algoritmizace a robotika. Školy rovněž reagují na velký zájem dětí a poptávku rodičů po kroužcích podporujících technické a informatické dovednosti. Nyní mohou opět v rámci tzv. Šablon II otevírat robotické kroužky jak školy, tak školní družiny či střediska volného času. A Šablony II podporují i badatelské kluby.

Šablony přímo zaměřené na polytechnické vzdělávání:

  • 2.II/6  Vzdělávání pedagogických pracovníků ZŠ – DVPP v rozsahu 8 hodin - g) polytechnické vzdělávání; i) projektová výuka
  • 2.II/8 Vzájemná spolupráce pedagogů ZŠ g) polytechnické vzdělávání; i) projektová výuka
  • 2.II/12 Nové metody ve výuce v ZŠ   g) polytechnické vzdělávání; i) projektová výuka
  • 2.II/17 Klub pro žáky ZŠ   d) badatelský klub

Samozřejmě klíčové je najít učitele, který kroužek povede. Mnozí se zpočátku obávají, že nejsou dostatečně zkušenými programátory – ale i díky školení a inspirativním workshopům brzy zjistí, že o tom robotika dnes není. Naštěstí v rámci nastupujících EU Šablon II je opět pamatováno na rozvoj učitelů v polytechnickém vzdělávání, což jistě pomůže v tomto úspěšně nastartovaném trendu robotických klubů a kroužků dál pokračovat.

Chcete "ochutnat"? Připojte se k bezplatnému ukázkovému webináři.  

 

Druhou variantou jsou tzv. badatelské kluby. Cílem badatelských klubů je přivést děti k většímu zájmu o přírodní vědy s pomocí digitálních technologií a zároveň zábavných pokusů pojatých globálně napříč všemi předměty přírodovědnými, ale i těmi humanitními a některými výchovami (především té výtvarné), tj. podporující moderní principy vzdělávání v přírodních vědách, tzv. STEAM = Science, Technology, Engineering, Art and Math (spojení vědy, technologií, inženýrství, umění a matematiky).

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů