SAM labs u zápisu do prvních tříd

Ve dnech 2. a 3. dubna 2019 se na škole ZŠ nám. Míru v Novém Boru konal zápis do prvních tříd. Loni i letos jsme s Klubem robotiky připravili pro nastávající prvňáčky ukázky práce s ozoboty, LEGO roboty a roboty VEX IQ. V rámci spolupráce s DDM Smetanka jsme měli zapůjčeny také robotické včelky BeeBot s několika různými aktivitami a od společnosti AV MEDIA sadu SAM labs.

Robotickou sadu SAM labs lze využít pro návrh, použití a vyhodnocování reálných fyzikálních systémů.

Dva žáci sedmého ročníku zkonstruovali základní autíčko a v softwaru SAM SPACE vytvořili program, který umožnil autíčku chovat se jako policejní vůz. Chlapci jízdu ovládali pomocí dvou tlačítek na příslušných senzorech, na každý motor použili jedno tlačítko. Autíčko mohlo červeně blikat RGB diodami a vydávat varovné zvuky. Chlapci museli při programování řešit problém, aby obě kola jela stejným směrem – je potřeba jednomu motoru nastavit zpětný chod, protože motory jsou v podvozku vůči sobě obráceně.

Také bylo potřeba vyřešit směr jízdy dopředu, aby odpovídal konstrukci autíčka. Chlapci sami přišli na možnost ovládání směru jízdy hapticky náklonem tabletu. Druhý den tito chlapci seznámili se sadou SAM labs své mladší spolužáky ze třetího ročníku, kteří sestrojili vlastní autíčko a vytvořili si program pro jízdu.

Možnosti sady SAM labs nás všechny nadchly a těšíme se na další práci s touto sadou.

Ing. Veronika Šolcová
vedoucí Klubu robotiky na ZŠ nám. Míru Nový Bor

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů