Robotika na ZŠ náměstí Míru v Novém Boru

V úterý 12. září 2017 se poprvé sešlo sedm prvních členů klubu
v počítačové učebně naší školy. Děti z 5. až 8. třídy se učily programovat Ozoboty – malé robůtky se světelnými senzory. Do klubu se přihlásily další děti a počet se ustálil na čísle 11.

V říjnu jsme od firmy AV Media nakoupili tři základní a tři rozšířené stavebnice LEGO MINDSTORMS EV3 pro starší děti a tři stavebnice LEGO WeDo pro mladší děti. V listopadu jsme zakoupili stavebnici VEX IQ a hned jsme se přihlásili do soutěže Ringmaster Challenge 2018, kterou pořádá firma AV Media. Postupně jsme zařídili speciální učebnu – roboťárnu, která je vybavena šesti novými počítači a novým nábytkem.

Děti s nadšením montují roboty a učí se je ovládat – z kostky, pomocí programování a Vexe i pomocí dálkového ovládání. Lego programujeme v prostředí LEGO MINDSTORMS EV3  a Vexe v prostředí ROBOTC (grafická verze). Děti se formou hry učí algoritmizaci a principům fyziky. Nejoblíbenějším robotem je VEX IQ, který je zkonstruován tak, že umí převážet různá tělesa – např. krabičku s čajem nebo mandarinku.
Před vánocemi jsme z Lega postavili slona, psíka a příšeru, která Vás chce kousnout. Pomocí Ozobotů jsme vytvořili hru Poznej tvar, kterou jsme realizovali s několika skupinami žáků naší školy.





Plánujeme zařazení robotiky i do běžného vyučování. Také plánujeme spolupráci se SPŠ Česká Lípa.

Ing. Veronika Šolcová

ZŠ náměstí Míru, Nový Bor

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů