Pomocí tabletů píšeme příběhy i pětiminutovky

Jak už víte z předchozích článků, tak v naší druhé třídě používáme každý pátek tablety ve výuce. Někdy soutěžíme ve vědomostech pomocí aplikace Kahoot (viz článek), nebo kódujeme a učíme se logicky myslet (viz článek) a nebo využíváme nejnovější software od SMART Technologies k tomu, aby se zapojilo opravdu každé dítě ve třídě, ať už tím způsobem, že napíše svůj názor, správné řešení, roztřídí různá slova a zapojí tak svou fantazii, nebo napíše celou větu. Tohle všechno se dá dělat v aktivitě Shout It Out! (český překlad v softwaru je Vykřikněte to nahlas!).

Nechte děti "Vykřikovat nahlas", i když budou tiše

Práce s tímto cvičením se dá propojit i s jinými úkoly. Pokud se žáci za nějaký čas naučí plynule sami přihlašovat do virtuální třídy, můžeme jim práci ztížit i dalšími úkoly, například vyhledáváním ve slovníku. Více si můžete přečíst v článku Hello Day s tablety

Pětiminutovka na tabletech

Také jsme zkoušeli psát pětiminutovku ve dvojicích a potom odeslat na tabuli. Opravování pro mě bylo úžasně jednoduché a rychlé! Navíc výsledky byly na jednom místě, byly podepsané dětmi (každý příspěvek má malou značku a ukládám si seznam studentů, abych věděla, kdo patřil do které skupiny) a mohla jsem vše hned odeslat rodičům, aby viděli, jaký pokrok děti udělaly. Pětiminutovka po přihlášení nezabere více než 5 minut, jako klasická pětiminutovka do sešitu. Je to prostě rychlejší způsob ověření znalostí, který mi šetří spoustu času. 

Psaní příběhů s tablety 

Před Vánocemi jsme zkoušeli napsat první větičky s aktivitou Shout It Out! Dnes už píšeme příběhy. Dochází k přímé interakci žáka s učivem. Celá třída se zapojuje na vvytváření 4 až 5 příběhů, povídáme si o časech, někdo píše v minulosti, někdo vkládá věty v přítomném čase. Tuto techniku jsem propojila s velmi oblíbenou komunikační hrou Story Cubes, určitě znáte kostky s obrázky, podle kterých se vymýšlí příběhy. Poprvé jsme začali tvořit příběhy s jednou kostkou. Můžete si je přečíst ve sloupcích shora dolů.  Na základě těchto příběhů budeme příště pokračovat dál. Musím děti pochválit, že se snaží psát věty bez chyb se všemi náležitostmi, které věta má mít. Pokud se jim nepodaří pravidla, která již znají, dodržet, putuje věta do koše. Kvůli originalitě jsem ale v jejich prvních autorských dílech nechala v příbězích skoro všechny větičky, protože se mi moc líbily!

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů