Výtvarka on-line :-)

Vyzkoušeli jsme v rámci jedné výuky spojit dvě třídy na různých místech České republiky a naše nadšení nezná mezí :-)

Že to jde, jsme se přesvědčili na vlastní kůži ve výtvarné výchově. ZŠ Litvínovská 600, Praha 9 a ZŠ Most, Okružní 1235 mají tak svou první zkušenost s on-line výukou. Dvě třídy „osmáků“ pod vedením svých učitelů výtvarné výchovy navázaly unikátní spolupráci.

Na začátku byla ochota vyzkoušet to. Vymyslely jsme projekt, který zapadá do našeho tematického plánu a nazvaly jej co nejvýstižněji: „Ekomóda v 8.A“. Proč svoje výrobky, nápady a realizace, které by jinak skončily v koši, neprezentovat divákům také z jiné školy? Proč nezískat bezprostřední zpětnou vazbu a reakce od neznámých spolužáků? Proč nezjistit, jak se na stejné téma dá podívat jinýma očima? Proč nenahlédnout pod pokličku do jiné třídy? Žáci (i my) byli zvědaví a právě zvědavost zvítězila nad všelijakými obavami a na plánovaný experiment kývli.

Obě třídy si připravily pro své spolužáky virtuální módní přehlídku eko-modelů vyrobených z dostupných recyklovatelných materiálů. Na samotných modelech pracovaly několik hodin, nechyběly klobouky, oděvy pro různé příležitosti ani originální doplňky. Kromě této výtvarné práce si museli žáci připravit slovní komentáře ke zhotoveným modelům, postupy své práce a také úkoly a otázky pro své spolužáky. Pak prezentace vlastní tvorby mohla začít.

Online spojení se uskutečnilo pomocí softwaru SMART Bridgit, díky němuž je možné sdílet stejný obsah na interaktivních tabulích v různých učebnách na různých místech České republiky. Žáci měli tak možnost se vzájemně vidět a představit se. Na prezentovanou práci mohli reagovat slovem i písmem, plnili zadané úkoly, odpovídali na otázky, bezprostředně hodnotili uvedená díla apod.

Představu o tom, jak vypadala naše prezentace a tedy část výuky online, můžete získat ze záznamu ze SMART Board tabule zde:

VIDEO

 

Musím říct, že žáci se zapojili na výbornou, spolupracovali a bylo vidět, že je práce neskutečně baví. Už teď sami vymýšlí podobné projekty :-)

Online výuka se z mého pohledu ukázala jako plnohodnotná, smysluplná a obohacující metoda práce s žáky.

 

Za ZŠ Litvínovská 600, Praha 9 Mgr. Michaela Králíková

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů