VEX IQ Challenge Europe Open 2019 Finsko

V červnu 2018 jsme uspořádali 1. robotickou soutěž VEX IQ Challenge (Ringmaster)
v České republice. Dva z vítězných týmů (ZŠ Šromotovo, Hranice a ZŠ Grünwaldova, České Budějovice) jsme tento víkend (12.-13.1.2019) doprovodili na evropské finále
do Finska. AV MEDIA, a.s. se stala hlavním sponzorem soutěžních týmů.

VEX IQ Challenge Europe Open 2019 se zúčastnilo 24 týmů žáků základních škol (věkového rozmezí 9 až 14 let), které reprezentovali pět evropských států: Finsko, Estonsko, Litvu, Turecko a Českou republiku.

Robotické klání se konalo ve městě Riihimaki (cca 70 km od Helsinek) v místní sportovní hale. Každý tým si přivezl svého robota sestaveného z robotické stavebnice VEX IQ. Tento robot musel před startem soutěže projít kontrolou, aby se porota ujistila, že splňuje technické požadavky soutěže.

 Soutěž nesla podtitul NEXT LEVEL a jejím cílem bylo pomoci robota dosáhnout nejvyššího skóre umístěním prstenců („hubů“) do odkládacích zón, odebráním prstenců ze závěsné konstrukce a zavěšením robotů na konci zápasu. Soutěž byla rozdělena do dvou hlavních částí: Výzvy dovedností robota a Skupinová (týmová) soutěž.

Výzva dovedností robota se skládala ze zápasů dovedností v ovládání a zápasů dovedností v programování (autonomně řízený robot).

Ve Skupinové soutěži spolu na jednom herním poli spolupracují dva roboti (dva soutěžní týmy), které jsou náhodně vylosovány. Tady si děti při domlouvání strategie
s jinými týmy procvičily také anglický jazyk.

Sobotní den byl věnován testovacím jízdám a kvalifikačním kolům soutěže, ve kterých se pokračovalo v neděli dopoledne. Souběžně týmy absolvovaly zápasy Výzvy dovedností robota (samostatná jízda a programování).

4 nejlepší týmy Skupinové soutěže postoupily do finále, které se konalo v neděli
po obědě. Ptáte se, jak dopadly naše týmy?

Týmu Grünwald´s boys (ZŠ Grünwaldova, České Budějovice) se bohužel nepodařilo probojovat do finále. Za to tým Šromorobots (ZŠ Šromotovo, Hranice) se spolu
s finským týmem Töyhtöhyypät stal vítězem Skupinové soutěže.

Jednalo se o první zkušenost v mezinárodní robotické soutěži VEX a ve vítězství českého týmu jsme ani nedoufali, o to více jsme se z výhry radovali.

Oba týmy se již nyní těší na 2. ročník soutěže VEX IQ Challenge (Ringmaster II), která se uskuteční 25.6.2019 v Praze. Do 31.1.2019 máte stále možnost přihlásit soutěžní týmy z vaší školy a to na emailové adrese soutezvex@avmedia.cz.

Velká gratulace patří oběma týmům za jejich úsilí, práci a čas, který soutěži věnovaly.

Záznam soutěže můžete shlédnout ZDE.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů