Vánoční Pascostromky

Zaujal vás „Pascostromek“, ale zrovna neučíte fyziku v 7. ročníku? Nemáte čidlo polohy, ale chcete si tuto „hříčku“ vyzkoušet?
Přináším další tipy nejen do fyziky :-)

Nemusíte být fyzikář, abyste s dětmi vykouzlili vánoční „Pascostromky“. S měřením veličin se setkáváme napříč různými obory. Téměř jakoukoliv závislostí, kterou umíme ovlivňovat, můžeme nakreslit křivku, ze které stromek vytvoříme.

Jako kreslicí sada poslouží měřicí systém Pasco, který nabízí nejrůznější čidla. Vlastníte-li tento systém, máte vyhráno. A pokud nemáte bohatou sbírku čidel nebo s Pascem začínáte, nezoufejte. Vybrala jsem pro zpestření výuky dětem bodové čidlo teploty, jehož použití je opravdu velmi snadné a navíc je součástí samotného měřicího rozhraní.

 

Tip první 

Možná, že právě probíráte v přírodovědě nebo biologii lidské tělo a učili jste děti, jak díky kůži a smyslovým receptorům vnímáme teplotu. Nechte děti ovlivňovat teplotní čidlo různými částmi těla. Kdy teplota klesá a kdy roste? To přesně potřebujeme vyzkoumat, abychom mohli „Pascostromek“ nakreslit, tedy jeho polovinu. Druhou získáme naklonováním snímku výsledku měření ve Smart Notebooku a jeho symetrickým převrácením. Celý výtvor pak může vypadat třeba takto:

Tip druhý 

Možná, že se zrovna vaše děti v geografii nebo vlastivědě dozvídají, proč se střídá den a noc a proč se střídají roční období. Sluneční záření umí naši matičku Zemi pěkně ohřát. Ukažte dětem, jak se mění teplota v závislosti na vzdálenosti od Slunce. Jako jeho model použijte např. stolní lampičku. Fyzikáři užijí tento experiment např. při probírání tepelné výměny zářením.

Tip třetí 

Možná, že se v matematice vaše děti nyní setkávají s kartézským systémem a učí se sestrojovat grafy podle tabulky závislostí. Ukažte jim, jaký graf se vykreslí, budete-li měřit teplotu vzduchu, kterou opakovaně zahřejete vlastním dechem. Máte šanci, že i takto se vám podaří nakreslit správná polovina „Pascostromku“. Znalosti matematiky z oblasti geometrie (shodné a podobné útvary, osová souměrnost) pak skvěle využijete při získání jeho druhé poloviny...

Přeji příjemnou zábavu :-)

Michaela Králíková, ZŠ Litvínovská 600

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů