Vánoce naslano!

Nenabízím recept na slané vánoční dobroty, i když o soli a přípravě na Vánoce bude řeč. Podívejte se se mnou, jak může být fyzika krásná a jak nám mohou přírodní zákony pomoct ozdobit vánoční stromečky.

Pro žáky 6. tříd jsem připravila na předvánoční čas několik aktivit, kterými si zopakují částicové složení látek, rozšíří si své pozorovací dovednosti a snad i pokochají nad krásou, kterou umí vyrobit jenom příroda.

Téma hodiny jsem nazvala Vánoční zdobení stromečků, aneb sůl pod lupou.

Cv. 1 - Znáš některé názvy prvků?

Žáci si prostřednictvím této úlohy zopakují, se kterými prvky se již v 6. ročníku seznámili, případně si rozšíří znalosti o názvy dalších prvků.

Cv. 2 - Pozoruj krystaly dané látky pod lupou a zjisti, jaké mají vlastnosti.

Učitel připraví pro žáky malé množství "neznámé" jedlé krystalické látky (jedná se
o krystaly jedlé soli kamenné), dále lupu, případně pinzetu...

Žáci odpovídají na otázky v tabulce na základě svého pozorování (tabulku je možno žákům vytisknout nebo zařadit do pracovního listu), možné odpovědi nalezneme
pod stínováním tabulky...

Cv. 3 - Co ještě víš o soli?

V rámci shrnutí je možné vytvořit na tabuli společnou myšlenkovou mapu získaných vědomostí. Žáci mohou pracovat individuálně a zpracovat myšlenkovou mapu
např. do sešitu, či skupinově a vytvořit mapu na papír např. formátu A3.

Cv. 4 - Vyber atomy, ze kterých se skládá sůl kamenná a vytvoř z nich jednoduchý krystal soli.

Žáci v 6. ročníku již znají molekulu vody. Nyní je seznámíme s prvky, které tvoří krystal soli kamenné. Žáky necháme krystal z jednotlivých atomů sestavit (nekonečný klonovač) a porovnáme jejich výsledky s pozorováním skutečných krystalů. Jak vypadá krystal soli pod mikroskopem, nalezneme např. zde a zde.

 

Cv. 5 - Zjisti, kolik atomů v řadě tvoří krystal délky 0,5 cm.

Tato úloha je bonusová a předchází jí výroba krystalu soli kamenné. Žáci se často ptají, kolik je atomů v krystalu, který se jim podařilo vyrobit v rámci dobrovolného domácího úkolu (naše třídní rekordy se většinou pohybují kolem 5-8 mm délky strany jedné krychličky). Tato úloha jim pomůže najít odpověď. Nápovědu, či celé řešení, nalezneme při použití gumy na stránce pod roletkou.

Cv. 6 - Vystřihni ze zelené čtvrtky stromeček a ponoř jej do solného roztoku.

·         Co se stane?

 

Stromečky necháme žáky ponořit do nízké misky (stačí víčko od svačinových boxů)
se solným roztokem soli a během cca tří dnů můžeme pozorovat stromečky ozdobené hranatými a lesklými krystalky soli. První krystaly vznikají již za pár hodin! Se stromky je dále možno pracovat a vytvořit z nich krásná přáníčka nebo je použít na výzdobu třídy.

Většina dětí si je ale jistě bude chtít vzít domů!!!

Kompletní materiál si můžete stáhnout ZDE

Mgr. Michaela Králíková, ZŠ Litvínovská 600

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů