Typy aktivit, které můžete vytvořit v SmartClass HUB

Máte jazykovou učebnu Robotel? Seznámíme vás s možnostmi aktivit, které nabízí vaše jazyková laboratoř. Ve třídě lze vytvořit mnoho různých aktivit, ale většina online platforem je omezena pauze na některé typy cvičení jako např. doplň mezery nebo výběr z variant. Ale ne SmartClass HUB! V něm najdete 19 různých šablon aktivit, které skutečně zapojí všechny vaše žáky a především se nesoustředí jen na gramatiku, ale podpoří mluvení a aktivní používání jazyka.

1. Aktivity zaměřené na prohlížení, sdílení teorie výuky (zápisy a přehledy pravopisu):

Aktivita „prohlížení“ je skvělý způsob, jak se svými studenty sdílet grafy, seznamy a přehledy. Cokoli, co chcete, aby si vaši studenti přečetli nebo se jen podívali, by mělo být přiřazeno jako aktivita sledování.

Nějaké příklady:

• Slovník: Podívejte se na přehled slovní zásoby pro tuto kapitolu/sekci/týden.

• Gramatika: Podívejte se na přehled gramatiky / doplňte chybějící pravopisná pravidla.

• Týdenní plán: Zde je náš plán na tento týden. Nezapomeňte aktivity dokončit ve správný termín. (zvláště důležité a užitečné během asynchronního učení / distanční forma výuky)

 

2. Aktivity zaměřené na rozvoj psaní:

SmartClass HUB nabízí dvě různé šablony zaměřené na psaní: Volný text a Dotazník. Kombinací písemné aktivity se sluchovou a/nebo vizuální složkou můžete zapojit své studenty a trénovat více smyslů a dovedností najednou. Zde je několik příkladů, jak můžete použít připravené šablony pro psaní v kombinaci s videem / nebo zvukovým podnětem:

a. Volný text

• Příběh: Podívejte se na obrázek a vyprávějte / napište příběh.

• Parafráze: Poslechněte si audio / sledujte video a vlastními slovy napište, co jste slyšeli.

• Pen-Pal: Přečtěte si e-mail/dopis a odpovězte na něj ve správném formátu.

b. Dotazník

• Aktivity k procvičení porozumění audia/videa/textu: Sledujte, poslouchejte nebo čtěte a odpovídejte na otázky.

• Gramatika: Na základě obrázku se rozhodněte, zda je každý výrok pravdivý nebo nepravdivý. Pokud je to špatně, napište, co daná osoba nedělá, a poté zadejte, co dělá.

 

3. Aktivity na rozvoj mluvení

Smart Class HUB nabízí řadu různých šablon pro mluvení a poslechové aktivity. Jako stimul si můžete vybrat zvukový soubor nebo video a s každým vytvořit dva nebo tři různé typy aktivit. Jako zdroj a inspiraci můžete využít i YouTube.

a. Audio záznam / Open recording

Aktivita audio záznam je vhodná, když chcete svým studentům dát spoustu času na to, aby o tématu mohli volně mluvit. Jejich nahrávání pokračuje, zatímco mluví, myslí, opravují se nebo se dívají na dané vizuální / písemné výzvy. Některé skvělé příklady aktivit Audio záznam / Open Recording jsou:

• Odpověď: Podívejte se na otázky a odpovězte (stručně/detailně).

• Příběh: Podívejte se na fotografie a vyprávějte příběh.

• Obrázky: Podívejte se na jednotlivé obrázky a řekněte, co každý člověk dělá.

• Překlad: Nechte studenty poslouchat audio nebo video v jejich rodném jazyce a nechte je překládat do cizího jazyka (nebo naopak).

b. Porovnávací nahrávání

Druhou šablonou je Porovnávací nahrávání. Vyberete, kam systém přidá pauzy v daném zvukovém souboru (prostor pro nahrání odpovědi studenta), takže při nahrávání vašeho audia nemusíte nechávat pauzy po každé otázce.

Můžete použít zvukové soubory, které již máte, jako jsou písně, přednášky nebo soubory z jiných materiálů, které používáte. Zaškrtnutím Variable-length responses v dané šabloně umožníte svým studentům, aby jim po vyslechnutí zvukového segmentu trvalo tolik času, kolik je potřeba na zodpovězení otázky. Studenti poté kliknou na HOTOVO a automaticky se přesunou k další otázce/segmentu, který poslouchají a na který odpovídají. Některé příklady interaktivních a poutavých aktivit šablony Porovnávací nahrávání jsou:

• Otázka a odpověď: Poslechněte si otázku a odpovězte.

• Poslouchejte a opakujte: Procvičujte slovní zásobu a věty.

• Vložte veškerý slovník své kapitoly do zvukového souboru – snadná aktivita k procvičení slovní zásoby bez přítomnosti učitele – vhodné k domácímu procvičování.

c. Simultánní nahrávání

Třetí možností pro mluvící aktivitu je Simultánní nahrávání. U tohoto typu aktivity musíte do zvukového souboru před jeho nahráním vložit pauzy. Nezapomeňte ponechat studentům dostatek času na odpověď / k opakování a na poslední otázku také vložit pauzu na samém konci. Rozdíl mezi Porovnávací nahrávání a Simultánní nahrávání spočívá v tom, že sami rozhodnete, kolik času mají studenti na souvislý záznam. Nemohou si vybrat, kdy přejít na další otázku, ale jakmile vyprší jejich čas, automaticky se přehraje následující otázka / věta a musí odpovědět / opakovat. To vytváří větší tlak na studenty, ale také je připravuje na konverzaci ve „skutečném světě“. Zde je několik příkladů, jak používat Simultánní nahrávání ve vaší jazykovce:

• Slovník lekce - výslovnost: Umístěte veškerý slovník své kapitoly do zvukového souboru, který se má opakovat.

• Otázka a odpověď: Poslechněte si otázku a odpověz (podle tématu, gramatiky atd.)

• Vymyšlená konverzace / Improvizace: Nechte studenty poslouchat část A a poté reagovat jako část B, přičemž informace si sami vymýšlí dle typu otázky.

• Skriptová/simulovaná konverzace: Poskytněte studentům text odpovědí na otázky (z části A) v jejich rodném jazyce a nechte je přeložit do cizího jazyka - část B konverzace.

• Simulace ústního zkoušení: Položte otázku a nechte 20 sekund na odpověď studentů. Připravte si libovolný počet otázek. Nechte rekordér běžet 20 sekund po poslední otázce, aby studenti měli dostatek času na odpověď.

• Mluvte přes video: Vyzvěte studenty, aby si promluvili o videu nebo si vytvořili konverzaci o tom, co se ve videu děje. Budou mluvit během přehrávání videa, takže musí reagovat a mluvit při sledování.

Pamatujte však, že studenti nemohou znovu nahrát 1 otázku, pokud udělají chybu. SmartClass LIVE je vynikající způsob, jak to umožnit.

Pokud chcete vidět své studenty, když mluví, nebo je nechat přednést nebo ukázat, o čem mluví, pak jsou šablony videa pro vás ideální. Formáty video vstupůAudio záznam a Simultánní nahrávání.

Některé nápady, jak používat tyto dva různé videozáznamy, jsou:

d. Video – Audio záznam

• Odpovědět na otázky z videa: Poslechněte si nahrávku a odpovězte.

• Příběh: Podívejte se na obrázek, vyprávějte příběh.

• Video zpráva: Předstírejte, že někomu zanecháváte video zprávu.

• Prezentace: Procvičování prezentace - sebereflexe NEBO prezentace ve třídě po jednom. Ukažte tato videa ve třídě.

e. Video – Simultánní nahrávání

• Výslovnost slovní zásoby: Požádejte studenty, aby sledovali video, aby viděli umístění rtů, jazyka atd., Aby napodobili a zaznamenali vlastní výslovnost.

• Skype konverzace: Předstírejte Skype konverzaci (skriptovanou nebo ne).

 

4. Aktivity na výslovnost

Aktivity na procvičení výslovnosti jsou fantastickým nástrojem, který umožňuje studentům procvičovat výslovnost a pracovat na jejich artikulaci. Šablony výslovnosti podporované umělou inteligencí nabízejí funkce pro převod řeči na text a převod textu na řeč v 18 různých jazycích: arabština (15 variant), čínština (4 varianty), dánština, holandština, angličtina (9 variant), francouzština, němčina, Italština, japonština, korejština, perština, polština, portugalština, ruština, španělština (20 variant), švédština, thajština, vietnamština.

I když nenahrazuje učitele jako jazykový model a určitě má své nedostatky, stále jej lze použít k tomu, aby přiměl studenty více poslouchat a mluvit v cizím jazyce a pomohl jim překonat překážky, obavy a nervozitu při mluvení v cizím jazyce.

Dané aktivity dávají studentům šanci cvičit v soukromí, aniž by je zbytek třídy nebo dokonce učitel poslouchal. Mohou dělat chyby, aniž by se museli starat o to, že se ostatní smějí, a každou větu mohou opakovat tak často, jak potřebují, dokud to nevysloví správně. Studenti si s jazykem hrají a zároveň dostávají okamžitou zpětnou vazbu od softwaru AI. – snadná aktivita k procvičení slovní zásoby bez přítomnosti učitele – vhodné k domácímu procvičování.

Existují tři různé šablony pro výslovnost, přičemž nejlepší je šablona s názvem “poslouchej a mluv”.

Příklady aktivit:

• Výslovnost slovní zásoby: Poslechněte si nebo si přečtěte věty, slovní zásobu a porovnejte je s AI.

• Výslovnost věty: Poslechněte si nebo přečtěte věty / fráze a porovnejte je s AI.

• Kartičky: Vytvořte svým studentům kartičky (ve formátu pdf.) a pomocí „Flip PDF Images“ a funkcí „DEF%“ můžete přidat i překlad/nápovědu.

Je také možné nastavit tyto aktivity výslovnosti na pouze Poslech nebo Mluvení. Předpokládejme, že byste chtěli otestovat své studenty a důvěřovat AI, aby získali dostatečně přesné známky. V takovém případě byste mohli nechat studenty cvičit poslechem vět v jedné aktivitě a poté je nechat pouze číst a mluvit věty v jiné aktivitě, aby nemohli poslouchat AI, která věty vyslovuje jako první.

 

5. Automaticky hodnocené aktivity (kvízy) – Okamžitá zpětná vazba

Při čtení tohoto článku vás možná napadla otázka: „To je všechno úžasné a ráda bych přiměla své studenty, aby více mluvili, ale jak najdu čas na poslech všech těchto nahrávek?“. Úžasné na SmartClass HUB je to, že je navržen speciálně pro učitele jazyků.

V nabídce je osm různých šablon aktivit s automatickým hodnocením pro vás a vaše studenty. Nejen, že vám to umožní strávit méně času známkováním, ale také to vašim studentům poskytne příjemnou kombinaci aktivit, které je různými způsoby vyzývají a udržují je v angažovanosti a soustředění.

Další výhoda HUBU: Umožňuje vám vybrat různé mediální soubory jako podněty pro všechny tyto aktivity, takže se neomezujete pouze na texty, které vaši studenti musí číst. Můžete mít video, které studenti sledují, a poté odpovídající kvíz s výběrem odpovědí, nebo nahrát zvukový soubor, který si studenti musí poslechnout, aby vyplnili prázdná místa.

Výběr z variant:

• Gramatika: Vyberte správné sloveso, časování, předložku, koncovku přídavného jména atd.

• Porozumění: Poslouchejte / sledujte / čtěte a vyberte nejlepší odpověď.

• Porozumění: Poslouchejte / sledujte / čtěte a řekněte, zda je tvrzení pravdivé nebo nepravdivé.

• Slovník: K dokončení věty vyberte nejlepší slovo ve slovníku.

• Co vidíte?: Podívejte se na obrázek a odpovězte na otázky.

Doplňovačka:

• Gramatika: Vyplňte správný konec slovesa, čas slovesa, chybějící slovo atd.

• Čas: Přečtěte si odstavec a změňte čas chybějícího slovesa, aby odstavec dával smysl.

• Co chybí?: Poslouchejte a doplňte chybějící slovo nebo frázi (skvělé s hudbou/texty).

• Co vidíte?: Podívejte se na obrázek a odpovězte na otázky.

• Opravte chyby: Změňte nesprávné informace nebo najděte chybu a opravte ji do mezery

• Diktát: Poslechněte si odstavec / věty a zadejte, co slyšíte.

Přiřaď slova:

• Otázka a odpověď: Podívejte se na otázku a najděte odpověď, která k ní patří.

• Odpověď: Podívejte se na odpověď a přiřaďte ji ke správné otázce.

• Slovník: Spojte anglické slovo a slovo v cílovém jazyce.

• Poslech: Porovnejte informace podle toho, co slyšíte.

• Poslech: Přiřaďte přesné informace osobě, která je zmínila.

 

Přiřaď obrázky:

• Slovník: Přiřaďte obrázek ke slovu, který ho vystihuje

• Popisy: Shoda věty s obrázkem.

• Porozumění poslechu: Funguje skvěle s tématy - časy, peníze, oděvy, popisem

lidí, domy, směry po městě atd.

 

Přiřaď do kategorie:

• Vyplňte mezery: Poslouchejte / sledujte / čtěte a vložte informace do grafu správně.

• Gramatika: Práce s gramatickými tématy, jako jsou pravidelná vs. nepravidelná slovesa, počitatelná vs. nepočitatelná atd.

• Kategorie: Zařaďte slova do kategorií na základě společné myšlenky.

• Kategorie (dle poslechu či textu): Vkládejte slova do sloupců podle toho, co se někomu líbí / nelíbí / co mu nevadí.

 

Seřaď věty:

• Časy: Uspořádejte příběh / události podle času / text písně.

• Porozumění: Uspořádejte události podle toho, co slyšíte nebo čtete.

• Obrázek / grafy: Podívejte se na plán a seřaďte události do správného pořadí

• Porozumění: Přiřaďte názvy k odstavcům/článkům.

Seřaď slova:

• Slovosled: Pracujte se správným slovosledem pro věty, otázky, imperativy.

Seřaď písmena:

• Pravopis/spelling: Pracujte na pravopisu slovní zásoby (písmena jsou třeba uspořádat správně).

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů