Chytré (online) pracovní listy

Hledáte způsob, jak zapojit žáky do výuky z prostředí domova? Chcete mít kontrolu nad jejich řešením vámi zadaných úloh? Chcete jim dát okamžitou zpětnou vazbu a podílet se tak na jejich posouvání vpřed? A to vše pokud možno snadno a rychle?

V úterý 10. 3. 2020 bylo rozhodnuto, že na druhý den žáci zůstávají doma, kde se také budou až do odvolání vzdělávat s pomocí svých učitelů na dálku. Co teď? Ani jsme se nestihli společně na tuto situaci připravit… Hledáme nejrůznější cesty, každý podle svých možností a dovedností. Mám radost, že internetové sítě fungují a nabízejí mnoho řešení, také vzájemnou podporu učitelů…

I já jsem zde našla nástroj, který mě svými možnostmi velmi mile překvapil a přesně vyhovuje mým dosavadním požadavkům. Chtěla jsem, aby žáci mohli psát vlastní texty a kreslit vlastní obrázky přímo do mého pracovního listu, abych jejich práci mohla vidět a aby žáci mohli získat ode mě zpětnou vazbu o výsledku své práce.

Nevěděla jsem, jestli se žáci zvládnou připojit a plnit úkoly, jen podle instrukcí na školním blogu. Je to teprve druhý den, co to zkoušíme, ale moje nadšení nezná mezí. Mí žáci pracují a já jsem na ně neskutečně pyšná!

Představuji vám tedy aplikaci, kterou znám zatím velmi krátce. Jmenuje se wizer.me a je to prostředí pro tvorbu a sdílení pracovních listů.

Učitel v ní připraví na dané téma pracovní list (využít může pracovní listy, které už má zpracované např. ve wordu a jen je do aplikace postupně překopíruje), přičemž vybírat může z velkého množství různých typů aktivit, otázek, či úloh (děti mohou psát vlastní text, kreslit obrázky, zatrhávat správné odpovědi, přiřazovat pojmy atd.).

Potom dětem nasdílí odkaz na vytvořený pracovní list. Žáci si kliknutím na odkaz otevřou prostředí aplikace a postupují dle níže uvedených instrukcí (tytéž jsem dala svým žákům 6. ročníku)

1) Přihlas se jménem a příjmením, zvol si heslo (heslo si poznamenej), meil ani registraci nepotřebuješ! 

2) Pracovní list  ponechej v původním jazyce (tj. nepoužívej automatický překlad).

3) Pokud máš možnost volby, je lepší pracovat u PC, nebo na větším tabletu, než na malém mobilním telefonu.

4) Po vypracování je potřeba na konci dvakrát potvrdit odevzdání své práce kliknutím na "hand in work", a potom znovu na "confirm hand in work". Po úspěšném odeslání uvidíš zelenou hlášku (viz obr.).

Jakmile žáci vyplní a potvrdí odevzdání pracovního listu, učitel ve svém prostředí uvidí, že žák práci odevzdal a může ji tak zkontrolovat a poslat žákovi zpětnou vazbu. Podle tipu úloh je možné zvolit, aby se žákům ukázaly správné odpovědi hned po vypracování. Učitel navíc může kdykoliv pracovní list uzamknout a tím k němu zamezit přístup...

Jak už jsem psala, zatím se s aplikací seznamujeme, ale zdá se, že nám v tomto čase velmi pomáhá a má všechny předpoklady, stát se naší oblíbenou i v dalších letech.

Třeba pomůže i vám! :-)

Michaela Králíková, ZŠ Litvínovská 600 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů