Standard smíšené výuky na ZŠ Liberec, ul. 5. května

Minulý týden to byl přesně rok od nařízení distanční formy vzdělávání dětí na základní škole. Naši pedagogové se bleskovým tempem zlepšovali v ovládání počítačové techniky a postupně se Microsoft Teams stal společným prostředím pro učitele a žáky naší školy. S malou podzimní přestávkou stále vyučujeme prostřednictvím stejné platformy. Počítač se pro nás stává nedílnou součástí výuky a každodenní samozřejmostí.

 

Na začátku tohoto roku nám firma AV MEDIA SYSTEMS nabídla možnost zapojit se do projektu Standard smíšené výuky. Jejich nabídku jsme přijali s vidinou zlepšení způsobu online výuky nejen pro žáky, ale také pro učitele. Hlavní myšlenka spočívá ve vytvoření jednoduchého spojení prostředí pro učitele a žáky, ať už jsou doma či ve škole. Děti mají možnost z domácího prostředí nahlížet do tříd, zhlédnout celou výuku s možností kvalitně slyšet a vidět učitele při jeho vzdělávací činnosti.


Pracovníci AV MEDIA SYSTEMS nainstalovali do multimediální učebny mobilní řešení s kamerou a reproduktory. Pak už jen stačilo propojit toto zařízení s učitelským notebookem a pedagog mohl učit, jak je zvyklý, když jsou jeho žáci ve třídě. Celodenní sezení před notebookem se shrbenými zády se tak stává minulostí. Vyučující tím také získá velký druhý monitor, na němž jasně vidí své žáky při zadaných činnostech.
Mikrofon soundbaru snímá učitele, popř. žáka, který je ve třídě, bez problémů, ačkoliv nestojí či nesedí na jednom místě. Má tedy možnost se pohybovat po třídě.


Na dálkovém ovládání kamery si zvolí několik možností, co má kamera všechno zabírat – učitele u tabule z blízka, z dálky, za stolem, žáka ve třídě na konzultaci, cvičení na interaktivní tabuli či zápis na tabuli klasické. Dokonce i přenášené video se zvukem z učitelova počítače je čisté, srozumitelné. Odpadají tím tedy i vyskytující se problémy se sdílením různých souborů s většími daty při online výuce.
Naučit se pracovat s touto technikou není nijak náročně. Navíc představa dalšího zlepšení způsobu vedení online výuky motivuje učitele umět ovládat mobilní zařízení co nejdříve. Každý postupem času zjišťuje, kolik výhod toto mobilní řešení má.


Velmi si vážíme nabídky stát se pilotní školou v tomto zajímavém projektu. Jsme hrdi, že zrovna naše škola může testovat tak luxusní zařízení, které bychom přáli kolegům na všech školách. Online vyučování bez setu pro distanční výuku si už nedokážeme představit.

 

 

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů