SMART Point Krouna

Ve čtvrtek 5.6.2014 proběhl v ZŠ Krouna první ročník nového modelu setkání uživatelů výukových technologií SMART s názvem SMART Point. Jednalo se o zcela nový formát dopolední konference určené pro ředitele škol a ICT koordinátory.

Název SMART Point přitom nebyl zvolen náhodou. Skrývá tak v sobě významy: SMART jako SMART technologies, ale i jako bystrý a chytrý, a POINT jako nosná myšlenka, věc, o kterou především běží, bod, místo setkání.

Tématem konference byly změny v licencování software SMART Notebook 2014, dále použití doplňku SMART Notebooku Extreme Collaboration, pokrytí školy WiFi sítí a její technická, softwarová i obsahová bezpečnost a možnosti Google aplikací.

Bylo přítomno 37 účastníků z blízkého i vzdáleného okolí.

Po informaci o novinkách v licencování SW produktů SMART, kterou přednesl regionální obchodní konzultant, si účastníci vyzkoušeli Extreme Collaboration  nejen na připravených školních tabletech, ale zároveň i na svých vlastních zařízeních (ať již tabletech nebo mobilních telefonech) bez ohledu na používaný operační systém. Měli tak možnost sami si vyzkoušet všechny režimy které EC poskytuje. Na chvíli si zkusili, jaké je to být žáky a pracovat se žákovskými zařízeními, která jsou výbornou alternativou pro procvičování a pro podporu týmové spolupráce během každodenní výuky. Prezentace se s úspěchem zhostil ředitel školy a „žáci“ byli velmi aktivní.

Vzhledem k tomu, že ZŠ Krouna má velké zkušenosti s pokrytím školy WiFi sítí, pokračoval program informacemi o jejich zkušenostech se zaváděním této technologie včetně detailní technických podrobností. Technickou bezpečnost zajišťuje ZŠ Krouna oddělením žákovské a zaměstnanecké wi-fi včetně rozdílné úrovně přístupů jejich uživatelů k portům. Obsahovou bezpečnost pak škola zajišťuje prostřednictvím webového filtru Kernun Clear Web, který pomohl odstranit problémy, které vznikaly při přístupech žáků na nepovolené www stránky. O této technologii a jejích možnostech následně promluvila zástupkyně společnosti, která tento SW vyvinula. Účastníkům tak byly podány potřebné informace v logické hierarchii: licence – užívání – wi-fi a její technické zabezpečení – obsahové zabezpečení.

Nakonec proběhlo vystoupení ředitele ZŠ Komenského Ústí n. O. o zkušenostech s využitím aplikací Google, které ve škole již dlouho používají. Všechny školní akce tak nyní mají plánované přes sdílené kalendáře a využívají i sdílené dokumenty a další možnosti. Velmi zajímavá byla i informace, že většina třídních učitelů si pomocí Google vytváří vlastní třídní www stránky, což oceňují rodiče.

Po tradičně dobrém obědě bylo historicky první setkání tohoto formátu ukončeno a podle kladných ohlasů účastníků lze předpokládat, že za rok bude další ročník. A protože ZŠ Krouna na podzim pořádala a i nadále bude pořádat tradiční SMART Klub, můžeme očekávat, že počínaje tímto školním rokem budou na ZŠ Krouna pravidelně probíhat dvě příjemné akce.

 

Mgr. Josef Kyncl, ředitel  ZŠ a MŠ Krouna

Daniel Svoboda, obchodní konzultant AV MEDIA, a.s.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů