SMART Kapp – první dojmy

Osobně používám interaktivní tabuli SMART Board 680, které jsou dle mého názoru špičkou mezi interaktivními tabulemi hned po 800kách.  Jsem velký fanda IT technologií. Jejich zavádění do výuky v jakémkoliv předmětu na jakémkoliv stupni vzdělávání je pro mě naprostým standardem a dá se říci,
že i výzvou. Není možné v dnešním světě tyto technologie přehlížet a nevyužívat jejich potenciál ve výuce. Bohužel někteří moji kolegové tento názor nesdílejí
a tak jsem hledal kompromis mezi interaktivní tabulí a klasickou fixovou tabulí.
A překvapivě jsem ho našel. Jedná se o SMART Kapp.

SMART Kapp je vlastně takový mezník mezi klasickou fixovou a interaktivní tabulí. Můžete na ní psát fixem (doporučuji dodávaný, ale lze bez problémů užít i jiný jako na klasickou fixovou tabuli), to není nic mimořádného, to teprve přijde. Po připojení do elektrické sítě (má opravdu min. odběr cca 2 W) se z této fixové tabule stává záznamové médium s možností sdílení sejmutých dat v podobě obrazovek na SMART Kapp Cloudu a následně v připojených mobilních zařízeních.


Co to vlastně znamená? Tabule dokáže sejmout na ní zapsané poznámky v podobě obrazových dat a to buď přímo na připojený USB flashdisk nebo nasdílet přes BlueTooth do jednoho mobilního telefonu s Androidem nebo iOSem s nainstalovanou aplikací SMART Kapp Cloud a následně přes tento telefon a danou aplikaci nasdílet tato obrazová data dalším neuvěřitelným 250 zařízením, která nemusí být přímo v místnosti s tabulí (takový počet zařízení je již zpoplatněn, jde však o zcela úsměvnou částku).

Jak se SMART Kapp používá?

  1. Tabuli lze užívat jako klasickou fixovou, je přiložena sada fixů a houba
    na mazání. Jak jsem již zmínil, můžete aplikovat i jiné fixy a houby na mazání určené pro fixové tabule.

  2. Tabuli lze po připojení do elektrické sítě, nepotřebuje připojení k internetu, využít k ukládání poznámek v podobě PDF souborů přímo
    na USB Flashdisk připojený z boku tabule.

  3. Tabuli lze po připojení do elektrické sítě, nepotřebuje připojení k internetu, využít k ukládání poznámek v podobě obrazových dat přes mobilní telefon připojený k tabuli BTem a k internetu díky nainstalované aplikaci SMART Kapp Cloud do jiných mobilních zařízení, která mají tuto aplikaci nainstalovanou v sobě. Záznam je ihned odesílán do mobilních zařízení žáků, nemusí ze zadních lavic mžourat na tabuli. Ostatní zařízení jsou k dané konferenci pozvána odesláním emailového linku z mobilního zařízení připojeného přes BT k tabuli SMART Kapp.

Kde najdu aplikaci SMART Kapp Cloud?
Tato aplikace se dá stáhnout přímo mobilním zařízením s operačním systémem Android (min.4.4.4) nebo iOS (min. 7.1) po sejmutí QR kódu v pravém dolním rohu tabule, který směřuje na stránky pro stažení.  Po instalaci a následném sejmutí QR kódu se mobilní zařízení připojí s tabulí přes BT a funguje jako vysílač snímaných obrazových dat pro ostatní připojená zařízení do dané aplikace pozvaná přes mailovou pozvánku. Pokud máte aktivní NFC v mobilním zařízení pak se stačí tabule jen dotknout.

K čemu je to dobré?
Máte-li rádi klasické fixové tabule a nemáte-li ten správný pocit z interaktivní tabule, a chcete-li žákům předat maximum i těm, co nejsou zrovna na Vaší hodině a máte pocit, že Vaše poznámky na tabuli jsou pro žáky důležité s tím, že nechcete ztrácet čas na hodině neustálým diktováním a opakováním a diktováním a opakováním, tak je tato tabule pro Vás ta správná volba.
V neposlední řadě mají všichni žáci ve svých virtuálních sešitech vše, co jste během hodiny na tabuli napsali a mohou se učit přímo z Vašich poznámek. Ušetřený čas pak můžete věnovat novinkám z oboru, diskuzí se žáky a jejich aktivním zapojením do výuky, popř. testům a zkoušení.

Ing. Alexandr Fales
SPŠ Ostrov

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů