SMART amp champs – první setkání průkopníků nástroje SMART amp

SMART amp postupně získává příznivce v řadách učitelů po Spojených státech a Kanadě, kde vznikly první tzv. Amp Camps, ve kterých se učitelé seznamovali s filozofií tohoto nástroje.  Ve dnech 8. až 11. června 2015 Heather Lamb a Tim Toyoshima přijeli do Madridu, aby vytvořili první evropskou skupinu učitelů, kteří aktivně využívají amp ve své výuce – Amp Champs. Skupina se zabývala možnostmi nástrojů, a zejména jeho filozofií, protože SMART amp přináší zcela nové pojetí výuky a pohled učitele na průběh hodiny. 

Namísto reportáže ze setkání bych vás rád seznámil s myšlenkami, nápady a názory, které ze setkání vzešly:

Tim Toyoshima, USA

SMART amp je

·         objevování – učení je objevování. Dáváme žákům nástroje a sebevědomí objevovat.

·         odvaha – SMART amp nabízí nástroje, které sahají za hranice tradiční výuky. Při práci musíme najít odvahu vydat se na cestu, jejíž cíl nemusíme znát. Učitelé pomáhají hledat cestu, neurčují ji.  

·         empatie -  umožňuje poznávat spolužáky z jiných zemí, kultur i sociálních vrstev prostřednictvím společné projektové práce.

·         budoucnost – příklady mezinárodní spolupráce ukazují různé přístupy a učí žáky poznávat, že mít různé přístupy je dobré. 

·         víceúrovňovost – můžeme používat jakékoli materiály, amp reflektuje všechny přístupy a umožňuje kombinovat fyzické učení s digitálním.

Boris Berlijn, Holandsko

Amp je jedinečný pro skupinovou práci, bez ohledu, jestli probíhá ve třídě, ve škole nebo mezi školami na opačných koncích světa.

Gert Lemmens, Belgie

Sdílení zkušeností a praxe mi ukázalo, že amp lze využít i v hodině tělesné výchovy. To by mě nikdy předtím nenapadlo a rád tuto výzvu přijímám.

Jörgen Holmberg, Finsko

Amp umožňuje klasickou práci s prezentací, a současně i projektovou práci.

Stella McCarthy, Velká Británie

Dávám přednost volnosti před jasně daným postupem. V mých aktivitách nezáleží, kterým směrem se děti vydají, vždy něco objeví, což vede k ještě větší zvídavosti dále objevovat.

Gareth Hancox, Velká Británie

Na mé škole plánujeme vytvářet rozsáhlá pracovní prostředí, která by obsahem pokrývala celá učební témata, nejen jednotlivé projekty či hodiny.

 

 

Věřím, že čeští učitelé brzy objeví kouzlo a sílu SMART amp.

 

Níže můžete shlédnou videa, která někteří účastníci vytvořili. Videa jsou pouze v angličtině.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů