Škrtání perem textu ve SN 14 – tři tipy využití

Oblíbili jste si nový nástroj ve SMART Notebooku 14? Hledáte příklady využití? Chcete oživit svoje výukové materiály? Nabízím tři tipy pro použití pera textu.  

V tomto novém nástroji mě zaujala možnost „škrtání“ digitálně napsaného textu a na tu se nyní zaměříme. Na krátkou videoukázku se můžete podívat přímo zde.

Tip první: Využijme zajímavé vlastnosti tohoto nástroje, a sice že po škrtnutí škrtnutý text zmizí a zbylý text ve větě se posune na místo škrtnutých slov. Já jsem našla uplatnění této vlastnosti ve fyzice při převádění jednotek objemu, které právě řešíme s žáky 6. tříd. Přišlo mi skvělé použít tento nástroj pro získání okamžité zpětné vazby. Děti hned po té, co vyřeší úlohu, vidí, zda ji vyřešily správně. Princip vytvoření této aktivity spočívá v tom, že škrtnutím chybných cifer se celé „slovo“ zkrátí a v připraveném okénku se objeví symbol správné/špatné odpovědi. Tento symbol je tedy součástí textu po celou dobu, jen je vhodně skryt např. za plnými obdélníky ve stejné barvě pozadí a objevit se tak může pouze na nezakrytém místě, tedy v předem připraveném okénku :-).

Tip první: Využití vlastnosti pera textu pro získání okamžité zpětné vazby 

Tip druhý: Okamžitou zpětnou vazbu můžeme využít také v případě druhém. Už víme, že pokud slovo škrtneme, zmizí. Netýká se to však zamčeného textu, takový text nejen, že nezmizí, ale zůstane viditelně škrtnutý. Žák tak získává přehled o svých chybných pokusech, což bezpochyby činí tuto zpětnou vazbu velmi přínosnou :-).

Tip druhý: Škrtnutý zamčený text nezmizí, žák tak vidí své chybné odpovědi. 

Tip třetí: Tento nápad spočívá ve změně barvy textu po jeho škrtnutí. Zní to nesmyslně? Ale je to tak! Škrtnutím textu můžeme změnit jeho barvu a dokonce si můžeme barevnost dopředu naplánovat. Chceme-li, aby škrtnutím žák opět získal okamžitou zpětnou vazbu o správnosti své odpovědi, můžeme použít jednoduchý trik. Barva textu se přitom nemění doopravdy, ale jen zdánlivě. Stačí text zkopírovat, změnit barvu podle libovolného uvážení a kopie umístit na sebe. Výsledek se bude tvářit jako jediné slovo s barvou přední vrstvy a po škrtnutí se objeví text v předem zvolené barvě, který zároveň signalizuje správnost odpovědi :-). 

Tip třetí: Škrtnutím můžeme měnit barvu textu, čehož opět můžeme využít pro získání okamžité zpětné vazby… 

Přeji mnoho zábavy a úspěchů nejen při škrtání :-).

Michaela Králíková, ZŠ Litvínovská 600

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů