Robotika ve výuce II. část: ZŠ - A mohu toho robota ovládat přes BT

Jak jsem psal v první části, tak jsme robotiku realizovali pro naši střední školu SPŠ Ostrov p.o. Jenže nám to nestačilo. Řekli jsme si s týmem, že do toho zatáhneme i základní školy. Osobně si totiž myslím, že by se s robotikou mělo začít už na základních školách, kde se seznámí se základními principy a na střední škole jim pak získané znalosti prohloubíme, podobě jako ICT, matematika a jazykové dovednosti.

Vzhledem k tomu, že jsme v rámci projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Karlovarském kraji „Roboty“ financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR získali finance pro realizaci aplikace robotiky na naší střední škole, zapojili jsme do naší vize i 7 základních škol z našeho kraje.

A jak, že jsme tu robotiku pojali. Každou spolupracující školu jsme vybavili 4 kusy LEGO Mindstorms NXT Education Základní souprava, to ale chytrým hlavičkám ze základních škol prostě nestačilo, tak jsme přidali ještě 2 sady LEGO MINDSTORMS 9695 Souprava doplňkových dílů a 3 kusy licence SW LEGO Mindstorms NXT a pomohli tak s realizací základů programování přímo na základních školách. Mimo tuto platformu jsme jako alternativu každé škole dali mini manipulátorka ROB1-3N včetně SW. A co na to děti ze základních škol. Z původního jednoho kroužku jsou už dva a chtěli by další stavebnice, paráda. Moc se jim to líbí a nevadí jim, že je to formou odpoledních kroužků.

Žáci ZŠ v akci se stavebnicí LEGO – archiv projektu PVKK P9 SPŠ Ostrov p.o.

Taky jsme děti vzali, aby se podívali do firem, kde je slovo ROBOT na denním pořádku, jako ABB s. r. o., Festo s. r. o. a REIS ROBOTICS ČR - strojírenství spol. s r.o., a to si fakt děti užili. Jinak je bereme i k nám do výuky na opravdového průmyslového robota RV-2F-1D1-S19 a to je pro mě doslova maso. Programování takového robotického systému je pro většinu z nich ještě složité, ale manuální ovládání si užívají naplno a je naprosto nepřekonatelné, prý jako když hrají počítačovou hru.

Žáci ZŠ v akci se stavebnicí LEGO – archiv projektu PVKK P9 SPŠ Ostrov p.o.

ZŠ nebojte se toho. Pojďte do toho. Je atraktivní, je to zábava, je to hustý a ta radost dětí a jejich nebývalá zvídavost okořeněná přemírou tvořivosti za to fakt stojí. Vím, o čem mluvím :-). A ty báječné otázky, jako třeba: „A mohu toho robota ovládat přes BT ze svého mobilu?“

Bližší informace o projektu zde.

 

„Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Karlovarském kraji“

Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0004

 

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů