Robotika bez stavebnic a robotů

Uvažujete o zařazení programování do výuky? Zatím Vám ve škole chybí stavebnice nebo roboti? Vyzkoušejte s dětmi některé z on-line aplikací, které děti baví a opravdu fungují.

Blokové (vizuální) programování rozvíjí logické myšlení, podporuje
u dětí kreativitu, tvořivost, hledání různých cest řešení problémů. Zároveň se seznamují s algoritmickými postupy, naučí se používat základní principy programování.

Run Marco
https://www.allcancode.com/runmarco
Úvod do blokového programování pro nejmenší nabízí zajímavá aplikace Run Marco. Děti v rámci dobrodružné hry (prostředí džungle nebo Vánoc) pomáhají Marcovi a Sophii řešit úkoly, používají příkazy krok vpřed, odbočit vpravo/vlevo, skok dopředu, opakuj. Výhodou aplikace je dostupnost na počítači i dotykovém zařízení a podpora češtiny.

Tynker
https://www.tynker.com
Vyzkoušet si vytvoření vlastní hry nebo programu mohou vaši žáci
v aplikaci Tynker. Jednotlivé aktivity jsou zajímavě graficky řešené a přehledně rozděleny podle věku a úrovně žáků. Učitelé i rodiče určitě ocení možnost sledování postupu dětí v programování.
 


Code Monkey

https://www.playcodemonkey.com/
Přibližte dětem blokové programování během jedné vyučovací hodiny prostřednictvím on-line aplikace Code Monkey. Zábavnou formou (pomáhají opičce hledat ukradené banány) používají jednoduché příkazy (jdi, otoč se vpravo/vlevo, otoč se k želvě, otoč se o 50 stupňů, opakuj, …). Aplikace podporuje češtinu.


 
GalaxyCodr
https://galaxycodr.com/sk
Vydejte se s dětmi prozkoumat vesmír, seznámit se s obyvateli neobvyklých planet a objektů, sbírat kartičky a trofeje. Jednoduše založíte třídu, žáci se do ní pomocí kódu přihlásí a jako učitel máte okamžitě přehled o postupu dětí v aplikaci. Vzdělávací on-line hra GalaxyCodr k dispozici ve slovenštině a angličtině, připravuje se česká verze. A rozhodně stojí za to ji vyzkoušet.

 
Příležitost zařadit tyto i další aplikace (velké množství jich najdete
na stránkách Code.org) se nabízí například v rámci CodeWeek (celoevevropského týdne programování), který letos proběhne od 7. - 22. října 2017. Začátkem prosince si nenechte ujít celosvětovou akci Hour of Code (Hodina kódu).
http://codeweek.eu/
https://hourofcode.com/cz

Filip Jelínek, Gymnázium Prachatice
Pavla Sýkorová, 10. ZŠ Plzeň
http://www.guruveskole.cz

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů