Robomise ve Šlapanicích odstartovala

Ještě před jarním uzavřením škol jsem se synem a s Ozoboty navštívila ZŠ Šlapanice. Škola má 10 vlastních ozobotů EVO a několik stavebnic Lega (takže je, kam se s programováním rozvíjet:-)). Celkem jsme měli 12 ozobotů na 22 dětí. 

Děti byli už předem velmi motivované, protože jeden z žáků si ozobota přinesl z domova a ostatní už se moc těšili, jak s nimi budou pracovat. Po úvodní motivaci, kdy jsme se podívali na videa a předsatvili si roboty, kteří už v Evropě pracují v nemocnicích, na letištích a v hotelech, nebo v USA pomáhají vojákům atd. Pak měli žáci za úkol zamyslet se nad tím, co je robot, kde ho v běžném životě potkávají, a řekli jsme si, kdo s tímto dnes už mezinárodním slovem přišel.      Poté jsme se vrhli na práci ve dvojicích - druháci zjišťovali vlastnosti čáry, po které může Ozobot jezdit. Zjistili, že žlutá barva je problematická, že Ozobot po ní nechce jezdit. Modrá a zelená čára rozsvítí ozobotí světýlko v jiném odstínu této barvy. Černá a hnědá se nezobrazí na Ozobotovi správně.       Při kreslení čar děti nejačastěji střídaly barvičky za sebou, ale našla se jedna tvořivá skupinka, která spojila tři barvy do jedné čáry. A jak říkají Cimrmani - byla to právě tahle skupinka, která zjistila, že tudy cesta nevede, což je pro výzkum důležité:-)                       Další skupinka jakoby tušila, co nás čeká v příštích setkáních - děti napadlo vytvořit závodní dráhu a přidat Start a Cíl.
  
Pokud srovnám práci Ozobota BIT a EVO, měla jsem pocit, že v tomto úkolu lépe obstál EVO, protože dokázal jezdit i po tenší čáře. Navíc má více senzorů a čáru si dokáže nasvítit.     Během hodiny si děti vyzkoušely spolupracovat, pracovat s chybou, vymýšlet nové postupy a úpravy toho, co už vytvořily, komunikovat tak, aby nerušily ostatní, diskutovat o svých výsledcích a ocenit práci druhých. Rozhodně jsme si čas strávený s roboty užili a už se všichni těšíme na příště na složitější výzvy, které nás čekají!       

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů