QR kódy ve výuce

Článek popisuje využití chytrých telefonů ve výuce. Jedná se hlavně o aplikaci pomáhající čtení QR kódů, po načtení zobrazí úkol pro žáky.

Všichni jsme se setkali v našem životě s těmi černými čárkami, které tvoří QR kód (z anglických slov quick response). Jsem učitelkou anglického jazyka na základní škole a vyzkoušet „smart“ telefony ve výuce mě docela lákalo. Nápadů na internetu najdete mnoho, dovolte mi ale podělit se s Vámi o svou zkušenost.  Na stránkách www.classtools.net jsem našla odkaz na generátor QR kódů a návod jak vytvořit zajímavé cvičení pro své žáky.

Začala jsem tím, že jsem požádala žáky, aby si do následující hodiny přinesli buď tablety, nebo „smart“ telefony. V hodině jsem zjistila, že nám vyjde jeden přístroj do dvojice. V této hodině jsme si stáhli aplikaci na čtení QR kódů.  Další hodina už byla zaměřena na hledání kódů, vyřešení úkolů a jejich následné zapsání.

Kódů jsem měla po třídě schovaných 8, protože jsem nechtěla touto aktivitou strávit celou hodinu a nevěděla jsem, jak rychle děti kódy najdou - ale co víc, jak si poradí s úkoly. Celá hra nám zabrala 20 minut. Bylo zajímavé vidět děti běhat po třídě, hledat kódy a následně spolupracovat při hledání řešení. Každá dvojice zvolila jinou taktiku. Jedna nejdříve načetla všechny kódy a až poté řešila úkoly, jiná po načtení hned řešila. Kódy jsem schovala během přestávky tak, aby o nich děti nevěděly (spodní část držáku na houbu, květináč, nástěnka, reproduktor, pod židlí apod.). Na závěr jsem dětem ukázala všechny úkoly na interaktivní tabuli a společně jsme si zkontrolovali správná řešení.

Hodnocení hodiny bylo velmi pozitivní. Jedná se pouze o jednu z mnoha možností využití „smart“ telefonů ve výuce a je jasné, že tyto telefony by měly být využívány pouze ojediněle jako zpestření výuky. 

 

Jana Březinová
ZŠ 1. máje, Hranice

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů