Projekt Plzeňské Pascování má své "vítěze"

Vybrané školy obdržely sady pro experimentování v přírodních vědách.

Dům digitálních dovedností (DDD) a Správa informačních technologií města Plzně (SITMP) se rozhodli postupně vybavovat plzeňské základní školy sadami PASCO Sensorium, které obsahují několik základních senzorů, hotové přípravy v podobě “průvodců experimentem” a ucelenou metodiku pro učitele (nebo i zvídavější žáky). 

Více informací k těmto sadám naleznete na stránkách http://www.pasco.cz/sensorium.

Projekt jsme od začátku pojmenovali Plzeňské Pascování a kladl si za cíl nejen zlepšit technologické vybavení škol, ale především zvýšit efektivitu výuky přírodních věd. Do projektu se zapojilo 10 základních škol, ve kterých proběhly praktické ukázky, jak lze realizovat připravené pokusy ve výuce se žáky, v malých badatelských skupinách. Že je o výuku s moderními pomůckami zájem nám ukázalo hned 30 pedagogů, kteří se zúčastnili připravených seminářů. Ty byly zaměřeny na možnosti různých pokusů s badatelskými sadami a základními senzory, ale také základy práce s programem SPARKvue, nebo metody využití PASCO Sensorium ve výuce.

O různých možnostech zapojení uvedených sad do výuky si můžete přečíst v článku, zveřejněném na portále Veškole.cz, Metody badatelské výuky s PASCO Sensorium.

Po pečlivé diskuzi byly vybrány dvě základní školy, a to 14. ZŠ a 31. ZŠ. Jejich pedagogové k projektu od počátku přistupovali aktivně a mají potenciál využívat PASCO sady nejen na 2. stupni, ale také na 1. stupni ZŠ.

Krátký článek z ukázky na stránkách 31. ZŠ nebo fotogalerie z obou škol na PASCO stránkách sociální sítě Facebook. K dispozici je také krátké video z projektu z ukázky výuky se žáky 26. ZŠ. 

V dalších fázích projektu mají vybrané školy k dispozici podporu při zapojení PASCO do reálné výuky, např. v podobě asistované výuky, nabídky podpůrných a rozvojových seminářů, nebo možnost využití mentoringu nejen pro práci s danou technologií, ale také principy badatelské výuky. Na oplátku připraví ukázky experimentů pro další školy, které chtějí vidět takovou výuku v praxi, protože např. uvažují o budování přírodovědných učeben, a dále se budou podílet na tvorbě výukových materiálů pro práci s PASCO a programem SPARKvue. Všechny materiály a připravené experimenty budou sdíleny s dalšími učiteli přírodních věd.

Oběma školám velmi gratulujeme a věříme, že je i jejich žáky bude výuka s PASCO Sensorium nejen bavit, ale také inspirovat pro další vzdělávání v technických a přírodovědných oborech.  

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů