Proč nevyužít technologie i k rozpohybování dětí

Některé děti je těžké rozpohybovat, to ve škole zažívám často. Hlavně malé "IT specialisty" a intelektuálně založené děti, které se sportům vůbec nevěnují. Někteří učitelé si mohou myslet, že jsou to ti, co neustále doma sedí u tabletů, takže technika je tu spíše překážkou, ale my můžeme naopak techniku využít i k pohybu, vlastně jako prostředek k rozhýbání dětí.

Existuje velké množství aplikací, které se dají využít k rozpohybování dětí ve všech předmětech. Ze zkušenosti mohu zmínit např. Včelku - hra Střelnice je zaměřena nejen na čtení, ale i  na pozornost dětí, rychlost a když ji hrajeme ve družstvu, tak i na velmi rychlý pohyb, protože výměna žáků musí probíhat co nejrychleji. Toglic nám zase umožní skládat slova z písmen, nebo věty ze slov rozeslaných na tablety dětí (tohle bohužel  v počítačové učebně nezažijeme, abychom se s monitorem seřadili a vytvořili tak větu).

V hudební výchově, nebo v tělocviku jsme zkoušeli tančit zumbu
v angličtině a nebo tančit na videa Just Dance z YouTube - tato videa některé děti znají, protože je to v podstatě taneční počítačová hra
a oni musí co nejpřesněji napodobovat tanečníka.

1. června jsme povýšili využívání QR kódů na další level. Už jsme se nepohybovali v prostorách školy, abychom něco vyluštili a krásně to přepsali do sešitu, ale v parku. Ke kódům jsem třeťákům přidala mapu, na které byla vyznačena místa, kam jsme umístili žluté kartičky s QR kódy. Po naskenování kódů na těchto záchytných bodech si děti zapsaly vyluštěné slovo do tabulky a na závěr rozluštily tajenku. K vytvoření takových kódů můžete využít QR generátory - stačí si je vygooglovat, jsou většinou zdarma a vytvoří kód i pro obrázek, video, text a další.

   

Hru jsme si báječně užili a dokázali jsme, že se s mapou jentak neztratíme! Všichni se zapojili do soutěže, běhali s mapou, co jim síly stačily, a nakonec je neminula ani malá osvěžující odměna.

Mgr. Martina Štikarovská
ZŠ Botanická, Brno

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů