Příšerkový kvíz nás baví

Děti mezi sebou rády soutěží a soutěžit mohou i ve škole. SMART Technologies proto vymysleli Monster kvíz (já mu říkám česky Příšerkový kvíz. Jedná se o jednu z aktivit v Lesson Activity Builderu (LABu), což je jeden z největších trumfů učitele, který má SMART Notebook 16 a chce učit motivované děti pomocí technologií. Lépe řečeno nechce ztrácet příliš času s přípravou složitých her a k tomu právě využije technologie, které děti samy o sobě namotivují.

V příšerkovém kvízu jde o to, že se třída rozdělí do skupin (nejmenší počet skupin jsou dvě), které proti sobě soutěží ve svých vědomostech za pomoci libovolného počtu zařízení (tabletů, počítačů, mobilů apod.). Příšerkový kvíz tedy můžete použít
v jakémkoliv předmětu a to i na třetím stupni. Dětem je po přihlášení na stránku classlab.com zaslán kvíz, který si ve skupinkách ve svém tempu vypracovávají. Pokud odpoví špatně, otázka s nesprávnou odpovědí se jim bude opakovaně objevovat v kvízu a to do té doby, dokud nenajdou správnou odpověď.

Celá aktivita je vedena učitelem. Na interaktivní tabuli jsou vidět zárodky příšerek z každého družstva. Pomocí správných odpovědí si žáci vykrmují příšerku, dokud se nevyklube z vajíčka, z bedny apod. Na tabuli se také objevuje, kdo ze skupiny poslal správné odpovědi
a pomohl tak příšerce vyrůst. Vyhrává ta skupina, která příšerku vykrmí jako první.


 
Nejprve jsme Příšerkový kvíz hráli tak, že každá skupina měla jen jedno zařízení (mám 25 dětí ve třídě a 5 ks All-In-One PC - to je 5 žáků na zařízení), potom jsme přidali i školní tablety (2 zařízení ve skupině)
a později i žákovská zařízení (takže jsme dosáhli 18 zařízení na třídu).
Skvělé je, že tato aktivita umožňuje dětem spolupracovat, aniž by zrovna seděly vedle sebe a radily se.

Ediatace Příšerkového kvízu není vůbec těžká. Ve třídě mám třeťáka, který si na 60 dní stáhl SMART Notebook zdarma a takový kvíz mi sám připravil, stejně jako více než 50 aktivit v Kahootu.

Někde jsem četla, že dobrý učitel učí a skvělý učitel inspiruje. Tento můj třeťák by ale mohl být inspirací pro spousty z nás. Jakou měl radost, když třída hrála jeho kvíz!

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů